Πύργος Βραυρώνας (13ος αιώνας)

Μια Φρυκτωρία του 13ου αιώνα σε λόφο στη Βραυρώνα, στα διοικητικά όρια του Μαρκοπούλου Μεσογαίας. 
Οι φρυκτωρίες ήταν ένα σύστημα οπτικής επικοινωνίας με φρυκτούς, δηλαδή φλεγόμενους πυρσούς ή δαυλούς, που χρησιμοποιούνταν για τη μετάδοση μηνύματος σε μακρινή απόσταση. Το άναμμα του πρώτου πυρσού ακολουθούν διαδοχικά οι υπόλοιποι φρυκτωροί ώστε να αναμεταδοθεί η είδηση. Το δίκτυο αυτό αναπτύχθηκε κυρίως για στρατιωτικούς σκοπούς και το μήνυμα ήταν προσυμφωνημένο (π.χ. νίκη).
Για τον συγκεκριμένο πύργο, ο Καστρολόγος στο εξαιρετικό site www.kastra.eu μας λέει: 
O πύργος κτίστηκε τον καιρό που η οικογένεια Δελαρός ήταν κύριοι του Δουκάτου των Αθηνών (όλο τον 13ο αιώνα μέχρι το 1311). Οι Δελαρός (DeLaroche) ήταν Φράγκοι εκ Βουργουνδίας.
Ο πύργος ήταν μέρος ενός δικτύου πύργων που ήταν σε οπτική επικοινωνία μεταξύ τους. Το δίκτυο εξασφάλιζε την άμυνα και την έγκαιρη ειδοποίηση σε περιπτώσεις εχθρικών επιδρομών.
Εκτός αυτού, ο πύργος σίγουρα χρησίμευε και για την επιτήρηση των κτημάτων της περιοχής και πιθανότατα ήταν και ενδιαίτημα κάποιου τοπικού άρχοντα.
Ο πύργος της Βραυρώνας πιθανότατα επικοινωνούσε με τον Πύργο Λίαδα.

Φράγκικος Πύργος (φρυκτωρία), στη Βραυρώνα

Στην τελευταία φωτογραφία αριστερά ο Πύργος της Βραυρώνας, δεξιά ο Πύργος Ελέγχου του Αεροδρομίου Αθηνών "Ελ. Βενιζέλος".