Ο παλιός νερόμυλος του Πικερμίου (Ντράφι)

Λίγα χιλιόμετρα από την Αθήνα, στο Ντράφι Πικερμίου (Δήμος Ραφήνας Πικερμίου σήμερα) υπάρχει ένας παλιός Νερόμυλος. Σύμφωνα με την επιγραφή που φέρει πολύ ψηλά, είναι χτισμένος το 1871. 
Προ πολλών ετών τον είχα επισκεφθεί με παρέα Παλληνιωτών, οι οποίοι απ' ότι είχα καταλάβει χρησιμοποιούσαν το μέρος ως σύντομο εκδρομικό στόχο, συνοδευόμενο με μπόλικο κρέας για ψήσιμο και άφθονο κρασί. Ήταν το μέρος που πήγαιναν την Πρωτομαγιά, την Καθαρά Δευτέρα, Σαββατοκύριακα κλπ. Το συνδύαζαν μάλιστα με επίσκεψη στον καταρράκτη του Βαλανάρη που είναι λίγο πιο πάνω και στη συνέχεια μέσα από το ρέμα έφταναν στα χαλάσματα του μύλου ώστε να ακολουθήσει το ψήσιμο και το φαγητό. Τότε ολόκληρη η περιοχή ήταν πευκόφυτη. Πυκνό δάσος πεύκων που κάηκε στη μεγάλη φωτιά της Πεντέλης. Σήμερα είναι μια θαμνώδης περιοχή κυρίως, αλλά επειδή η φύση αναγεννάται θα δείτε και κάποια πευκάκια. 
Ο νερόμυλος είναι μέρος ιδιωτικής έκτασης, και βέβαια ο χρόνος έχει αφήσει και συνεχίζει ν' αφήνει πάνω του σημάδια. 




Δίπλα στον μύλο υπάρχει γεφυράκι το οποίο συνέδεε τις δυο όχθες του Βαλανάρη. Σήμερα δεν χρησιμοποιείται και προσωπικά μόνο από μακριά το είδα μέσα από τη ρεματιά. 




Ο Μύλος βρίσκεται εδώ: https://goo.gl/maps/PbYsy4Jrk5Sx59NU6 και προτείνω την πρόσβαση από την οδό Υδραγωγείου στα Νότια. Πρόσβαση από άλλη πλευρά, ίσως να έχει κινδύνους...
Στην άλλη όχθη του Βαλανάρη υπάρχει παλιό Εκκλησάκι το οποίο δυστυχώς δεν κατάφερα να διαπιστώσω σε ποιόν Άγιο είναι αφιερωμένο. Το βρίσκω ως Άγιο Ιωάννη, αλλά έχω μαρτυρίες και για Άγιο Σπυρίδωνα.


Έψαξα αρκετά να βρω πληροφορίες και περισσότερα στοιχεία για τον Μύλο. Δυστυχώς δεν βρήκα και ως συνήθως έπεσα πάνω σε ένα ανελέητο copy - paste στο οποίο αναπαράγονται και λάθη με σημαντικότερο μια περιγραφή του περιηγητή Καμπούρογλου που τα clopy paste λένε πως αναφέρεται στον Μύλο του Ντραφίου, ενώ αναφέρεται σε Μύλο στη Μονή Πεντέλης.

Το πιο αξιόπιστο που βρήκα είναι από το βιβλίο του Ορεσίβιου "Πεντέλη. Από τους βυζαντινούς χρόνους έως τη σύγχρονη εποχή (Μέρος Β), Αθήνα 2016, σελ.20" και είναι το παρακάτω, αυτούσιο:
Σημαντικό ρόλο στην όλη ιστορική πορεία του Πικερμίου και του Ντραφίου φαίνεται ότι διεδραμάτισε η παρουσία του Μεγάλου Ρέματος ή Βαλανάρη. Στις όχθες του εντοπίζεται ο μεγάλος νερόμυλος, ερείπια παλιάς γέφυρας και δεξαμενή, τα οποία σήμερα βρίσκονται εντός του κτήματος Ροσόλυμου. Ο υδατόπυργος κτίστηκε το 1876, σύμφωνα με επιγραφή η οποία βρίσκεται πάνω στο δυτικό τοίχωμα του πύργου, και συγκεκριμένα λέει: «ΜΙΛΟΣ ΤΟΥ – Ν.Δ. – Η.Π. – 1876». Σύμφωνα με τους Γκινοσάτη - Κανάκη: «Ιδιαίτερο νομικό καθεστώς υπάρχει για τα ύδατα του ρεύματος “Βαλανάρη”. Σύμφωνα με πωλητήρια συμβόλαια των ετών 1894 και 1924 το κτήμα Πικέρμι, καθώς και το κτήμα Ντράφι είχαν την αποκλειστική χρήση των υδάτων του ρεύματος “Βαλανάρη”, κατά 12ωρο έκαστο».
Η επιγραφή«ΜΙΛΟΣ ΤΟΥ – Ν.Δ. – Η.Π. – 1871» είναι ακόμη εμφανής.


Συμπερασματικά να σας πω, πως η επίσκεψη στον μύλο δεν έχει να σας προσφέρει τίποτα περισσότερο από μια όμορφη βόλτα στη φύση και τη θέα αυτού του ψηλού κατασκευάσματος.