Ποια Ελβετία; ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ...

Χρειάζονται πολλές αναρτήσεις για να εξαντλήσει κανείς το θέμα "Ευρυτανία". Δεν έχω ούτε τις γνώσεις, ούτε την πρόθεση να εξαντλήσω το θέμα με μια μόνο ανάρτηση.

Υπάρχουν και πολλά μέρη που δεν έχω επισκεφθεί. Όπου έχω πάει όμως, πάντα φεύγω εντυπωσιασμένος. Αυτή η άγρια ομορφιά, αυτό το ανεπανάληπτο τοπίο, το ατελείωτο πράσινο, οι χαράδρες, τα φαράγγια, τα νερά, και αν είναι και φθινόπωρο τα κοκκινοκίτρινα φύλλα, δημιουργούν ανεπανάληπτες εικόνες, που μένουν μέσα σου για πάντα.

Με 20.000 κατοίκους (σύμφωνα με την απογραφή του 2011) είναι ο πιο αραιοκατοικημένος Νομός της Ελλάδας και παράλληλα ο μικρότερος. 

Ένας Νομός καλυμμένος πλήρως από βουνά, κυρίως από τον Τυμφρηστό αλλά και το Παναιτωλικό, με τρία μεγάλα ποτάμια να τον διασχίζουν (Αγραφιώτης, Μέγδοβας, Αχελώος) αλλά και πολλά μικρότερα (Καρπενησιώτης, Κρικελοπόταμος κλπ). 

Μοιράζονται σχεδόν, μαζί με την Αιτολωακαρνανία, τη μεγαλύτερη τεχνητή λίμνη της χώρας, τη λίμνη των Κρεμαστών, στην οποία υπάρχουν δύο γέφυρες, της Επισκοπής και της Τατάρνας. 

Πρωτεύουσα το Καρπενήσι, το οποίο θα συνιστούσα μόνο αν είστε του σκι, λόγω της εύκολης πρόσβασης στο χιονοδρομικό του Βελουχίου. Αν είστε της φύσης και του ξεσκί (φαγητό εννοώ, μην πάει το μυαλό σας αλλού...), τότε θα βρείτε πολλά καλύτερα μέρη μακριά από το Καρπενήσι.  

Ο Νομός έπαιξε σημαντικό ρόλο στην Εθνική Αντίσταση και έζησε έντονα τον μετέπειτα εμφύλιο. Αν μιλήσετε με κάποιους γηραιότερους τα σημάδια του εμφυλίου παραμένουν ανεξίτηλα. Κατά τη γνώμη μου λόγω της μορφολογίας του εδάφους. Άλλωστε ο Άρης, που έδρασε στον Νομό και είχε και το αρχηγείο του εκεί καταγόταν από τον διπλανό Νομό Φθιώτιδας (Σπερχειάδα). Αξίζει μια επίσκεψη στο Μουσείο Εθνική Αντίστασης Κορυσχάδων 

Πολλά έγραψα όμως και δεν ήταν αυτός ο στόχος μου. Υπάρχουν εξειδικευμένα sites να γράψουν. Προσωπικά μόνο φωτογραφίες θέλω να σας δείξω. Φωτογραφίες που τραβήχτηκαν στα τέλη Νοεμβρίου του 2019, σε μια ημερήσια βόλτα που μπορείτε να δείτε εδώ.

Είναι 50 φωτογραφίες (καλό κουράγιο αν αποφασίσετε να τις δείτε όλες) χωρίς σειρά, βαλμένες τυχαία.