Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Κορυσχάδων

Οι Κορυσχάδες είναι ένα μικρό χωρίο 6 χιλιόμετρα από το Καρπενήσι. Σήμερα ο επισκέπτης έχει τρεις λόγους να πάει στους Κορυσχάδες. Ο ένας είναι η διαμονή σε κάποιον από τους αρκετούς ξενώνες του, ο δεύτερος είναι το φαγητό στην όμορφη πλατεία του χωριού και ο τρίτος είναι το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης. Βάζω ως τρίτο λόγο το Μουσείο γιατί ξέρω ότι σε μας τους νεοέλληνες δεν αρέσουν τα μουσεία, αλλά και γιατί δεν είναι και τόσο σίγουρο ότι θα το βρείτε ανοιχτό.

Ένα μουσείο κυρίως φωτογραφικό, χάρη στις φωτογραφίες του φωτογράφου της Αντίστασης Σπύρου Μελετζή (κυκλοφορεί λεύκωμα φωτογραφιών του με τίτλο «Με τους αντάρτες στα βουνά» - δική του είναι η διάσημη φωτογραφία του Άρη Βελουχιώτη).


Το σημερινό Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Κορυσχάδων δεν είναι παρά το Δημοτικό Σχολείο του χωριού (χτίστηκε το 1938) και στο οποίο εν μέσω του πολέμου διεξήχθησαν οι εργασίες του Εθνικού Συμβουλίου που είχε προκύψει ύστερα από πανελλήνιες μυστικές εκλογές και το αποτελούσαν αντιπρόσωποι των περισσότερων περιοχών της Ελλάδας. Οι εργασίες ξεκίνησαν στις 14 Μαΐου 1944 και ολοκληρώθηκαν στις 27 Μαΐου 1944. 

Στις συνεδρίες του Εθνικού Συμβουλίου συμμετείχαν πέντε καθηγητές πανεπιστημίου, δύο μητροπολίτες, οκτώ στρατηγοί, είκοσι δημόσιοι υπάλληλοι, πέντε βιομήχανοι, δέκα δημοσιογράφοι, δεκαπέντε γιατροί, είκοσι πέντε δικηγόροι, είκοσι τρεις αγρότες, δέκα καθηγητές γυμνασίου, είκοσι δύο εργάτες κ.ά. Από την Αττικοβοιωτία και την Εύβοια είχαν εκλεγεί 41 αντιπρόσωποι, από την Ήπειρο 14, από τη Θεσσαλία 22, από τη Μακεδονία 38, από τη Στερεά 21, από την Πελοπόννησο 44 και άλλοι από άλλες περιοχές. Η πρώτη συνέδρια του Εθνικού Συμβουλίου πραγματοποιήθηκε στις 14 Μαΐου 1944 και στις 27 Μαΐου ψηφίστηκε το πρόγραμμά του, στο οποίο προτάσσεται η διακήρυξη:
Το Εθνικό Συμβούλιο, συγκροτημένο από αντιπροσώπους ολόκληρου του Ελληνικού λαού που συνήλθαν για να διακηρύξουν την ακατάβλητη θέλησή του να πολεμήσει ως την τελευταία του πνοή για την απελευθέρωση της Χώρας, την πλήρη συντριβή του φασισμού και την αποκατάσταση της εθνικής ενότητας και της λαϊκής κυριαρχίας και καθορίζει με το ψήφισμά του, που αποτελείται από 15 άρθρα, τον τρόπο άσκησης όλων των εξουσιών στην Ελεύθερη Ελλάδα.
Το Εθνικό Συμβούλιο είχε προκύψει από εκλογές που έγιναν σε όλη την Ελλάδα με απόφαση της Πολιτικής Επιτροπής Εθνικής Απελευθέρωσης ΠΕΕΑ. η λεγόμενη Κυβέρνηση του Βουνού, που είχε σχηματιστεί με πρωτοβουλία του ΕΑΜ τον Μάρτιο του 1944. Στις εκλογές έλαβαν μέρος περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Έλληνες και εκλέχθηκαν 250 εθνοσύμβουλοι, από ευρύτατο φάσμα.
(ΠΗΓΗ:https://el.wikipedia.org  ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: https://el.wikipedia.org

Πέρα όμως από αυτό, στο χωριό κατά τη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής υπήρξαν το Γενικό Στρατηγείο του ΕΛΑΣ με συνεργεία οπλισμού, νοσοκομείο, το τυπογραφείο της 13ης μεραρχίας του ΕΛΑΣ, οι αποθήκες της επιμελητείας του Αντάρτη κλπ.

Σήμερα το Μουσείο περνάει δυσκολίες κυρίως οικονομικές και ίσως διοικητικές. Αν βρεθείτε στο χωριό και είναι ανοιχτό μπείτε μέσα, έτσι ως φόρο τιμής (είσοδος ελεύθερη).

Παρακάτω μερικές φωτογραφίες από το Μουσείο