ΣΟΚ! Χωρίς φαντάσματα το Σανατόριο στην Πάρνηθα!

Κυριακή στην Πάρνηθα, στα πλαίσια της φωτοβόλτας που διοργάνωσε ο Φωτογραφικός όμιλος ΠΡΙΣΜΑ, στο εγκαταλελειμμένο κτίριο του Σανατορίου.

Το κτίριο για 30 χρόνια λειτούργησε σα σανατόριο (φιλοξένησε και το Ρίτσο). Χρησιμοποιήθηκε επίσης και σαν ξενοδοχείο, αλλά και σαν σχολή τουριστικών επαγγελμάτων και έκλεισε οριστικά το 1985.

Χιλιάδες άνθρωποι νοσηλεύτηκαν ή και άφησαν την τελευταία τους πνοή μέσα στους τοίχους του ιδρύματος. Ο Σπύρος Ντασιώτης έδωσε πνοή σε κορμούς δέντρων και ολοκλήρωσε αφιλοκερδώς το σύνολο γλυπτών τον Οκτώβριο του 2012. Είκοσι γλυπτά από σμιλευμένους κορμούς, καμένους από την πυρκαγιά της Πάρνηθας το 2007, βρίσκονται ακριβώς απέναντι από το εγκαταλελειμμένο Σανατόριο με την ονομασία "Πάρκο Ψυχών" (φωτογραφίες εδώ).

ΟΧΙ! Δεν βρήκα ούτε φαντάσματα, ούτε ξωτικά, ούτε νεράιδες, παρά τα αντιθέτως θρυλούμενα για το κτίριο. Ιχνη άλλων παράνομων χρήσεων, ίσως πιο επικίνδυνων, ναι, είδα.

Μπορεί η Πάρνηθα να είναι δίπλα μας αλλά για μένα, λόγω έντονης υψοφοβίας / ακροφοβίας, πέρασαν περίπου 3 δεκαετίες από την προηγούμενη επίσκεψή μου (ήμουνα νιός και γέρασα). Η φωτιά του 2007 έχει αφήσει έντονα σημάδια, αλλά το βουνό παραμένει εντυπωσιακό.

Ελπίζω να ξαναβρεθεί κάποιος φίλος να με πάει και να μου ξαναδοθεί η ευκαιρία σύντομα.