Η Μακαρία Πηγή

Πηγαίνοντας από Αθήνα προς το Κάτω Σούλι και αφού περάσουμε τη διασταύρωση του Σχοινιά, συναντάμε στο δεξί μας χέρι κάτι χαλάσματα. 
Από την ταμπέλα που μιλάει για κάποιο έργο που πιθανότατα δεν έγινε ποτέ, διαπιστώνουμε πως πρόκειται για χαλάσματα παλιού αντλιοστασίου της ΕΥΔΑΠ. Αυτό το αντλιοστάσιο (που σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, αλλά μάλλον έγκυρες, έχει παραχωρηθεί από την ΕΥΔΑΠ στον Δήμο Μαραθώνα) δεν ήταν τυχαία εκεί. 
Δίπλα του βρίσκεται η Μακαρία Πηγή. Από το αντλιοστάσιο ακούγεται το νερό της. Ακούγεται μόνο. Δεν φαίνεται λόγω της πυκνής βλάστησης. Για την Μακαρία πηγή όμως θα σας πω παρακάτω.  
Το αντλιοστάσιο, σύμφωνα με εκτιμήσεις μου θα πρέπει να χτίστηκε κάπου στη δεκαετία του 1930. Μετά το φράγμα του Μαραθώνα δηλαδή που φτιάχτηκε το 1926-1929, αφού στόχος του ήταν η ενίσχυση της Λίμνης του Μαραθώνα με το άφθονο και ατέλειωτο νερό της Μακαρίας Πηγής. Σύμφωνα με πληροφορίες μου από την ΕΥΔΑΠ, το νερό πήγαινε στη Λίμνη του Μαραθώνα με αυτό το αντλιοστάσιο, αλλά και ακόμη ένα, που βρίσκονταν στο Πάνω Σούλι. Κατά τη διάρκεια της κατοχής οι Γερμανοί αντιλαμβανόμενοι τη σπουδαιότητα του Αντλιοστασίου και της Μακαρίας Πηγής, την φρουρούσαν νυχθημερόν. Αυτοί έφτιαξαν και το πέτρινο φυλάκιο της εισόδου.
Το αντλιοστάσιο και η Μακαρία Πηγή, βρίσκονται ακριβώς απέναντι από το Κτήμα Μπενάκη.
Όπως σας είπα, βρισκόμενος κανείς στο αντλιοστάσιο ή περπατώντας στο διπλανό δρόμο, ακούει έντονα νερό να τρέχει, χωρίς όμως να μπορεί να το δει. Αυτό οφείλεται στην πυκνή βλάστηση, που εμποδίζει την ορατότητα προς τη λίμνη, αφού το νερό της Μακαρίας Πηγής αναβλύζει από Λιμνοπηγή ή Λιμνοπηγές.
Η Μακαρία Πηγή είναι γνωστή από την Αρχαιότητα. Λόγω της πηγής και του άφθονου νερού, η περιοχή επελέγη από τους Πέρσες για την απόβασή τους στην προσπάθεια να κατακτήσουν την Αθήνα. Λίγο πιο πέρα βρίσκονται οι τάφοι τους μετά τη μάχη του Μαραθώνα.
Σήμερα από την Μακαρία Πηγή ενισχύεται το νερό του διπλανού (κυριολεκτικά) Ολυμπιακού Κωπηλατοδρόμειου, αλλά με το νερό της ενισχύεται και ο υδροβιότοπος του Σχοινιά.
Τέλος, να σας πω ποια ήταν η Μακαρία που το όνομά της δόθηκε στην πηγή. 
Κόρη του Ηρακλή. Αυτού με τους άθλους. Ο Ηρακλής του άθλους τους έκανε κατ' εντολήν του Ευρυσθέα, Βασιλιά στην Τίρυνθα. 
Ο Ηρακλής ήταν γιός του Δία, αλλά λόγω Ήρας, ο Δίας δεν μπορούσε να χαρεί τον νόθο γιό του. Έτσι, ο Ηρακλής υιοθετήθηκε από τον Αμφιτρύωνα. 
Ο Ευρυσθέας ήταν γιός του Σθένελου, που ήταν αδερφός του Αμφιτρύωνα. Κατά μια έννοια δηλαδή, Ηρακλής και Ευρυσθέας ήταν ξαδέρφια. 
Λέει ο Δίας προφητεύοντας και πριν γεννηθούν, πως το παιδί που θα γεννηθεί πρώτο θα γίνει Βασιλιάς στην Τίρυνθα και τις Μυκήνες. Πονηρός, γιατί ήξερε πως πρώτος θα έβγαινε ο νόθος γιός του ο Ηρακλής. Έλα όμως που το ήξερε και η Ήρα... η οποία για να τη σπάσει στον Δία και να βλάψει το νόθο γιό του, φροντίζει ώστε ο Ευρυσθέας να γεννηθεί εφταμηνίτικο.. 
Ο Ευρυσθέας λοιπόν γίνεται Βασιλιάς και ο Ηρακλής το παιδί για τα θελήματα (άθλους). 
Αφού πέθανε ο Ηρακλής, η οικογένειά του (οι Ηρακλείδες - μάνα Αλκμήνη και παιδιά) καταφεύγει στην Αθήνα για να σωθεί από τον Ευρυσθέα που ήθελε να εξοντώσει τη γενιά του Ηρακλή (στον Θησέα που τους δίνει άσυλο). Ο Ευρυσθέας ξεκινάει πόλεμο με την Αθήνα που δεν του δίνει τη οικογένεια του Ηρακλή. 
Χρησμός λέει στους Αθηναίους πως για να νικήσουν πρέπει να θυσιαστεί παρθένα. Η κόρη του Ηρακλή η Υπατία, προσφέρεται εθελοντικά, οι Αθηναίοι νικάνε και για να την τιμήσουν δίνουν το όνομά της στην πηγή. Στον πόλεμο αυτόν σκοτώνεται ο Ευρυσθέας, ο οποίος αποκεφαλίστηκε νεκρός και το σώμα του τάφηκε στον Γαργηττό, ενώ το κεφάλι του δίπλα στη Μακαρία Κρήνη.