Περί απελευθερώσεων αγριόπουλων

Επειδή είναι πιθανό λόγω μακράς κληρονομικής και πολιτισμικής συνήθειας να έχετε κάποιο αγριοπούλι (καρδερίνα, φλώρο, λούγαρο, σκαρθί, φανέτο κλπ) σε κλουβί, ή να έχετε βρει κάποιο που δεν ήταν καλά αλλά τώρα είναι, καλό είναι να το επιστρέψετε στη φύση. 
Πριν το επιστρέψετε εκεί που ανήκει εξασφαλίστε τα παρακάτω ώστε να αυξηθούν στο μέγιστο οι πιθανότητες επιβίωσης του στη φύση:
👉 Το πρώτο που πρέπει να προσέξουμε είναι η υγεία του πουλιού. Ένα πουλί που δεν είναι υγιές δεν έχει πολλές πιθανότητες επιβίωσης καθώς θα είναι εύκολος στόχος για τους θηρευτές του.
👉 Το δεύτερο που πρέπει να εξετάσουμε είναι οι πτητικές του ικανότητες. Ένα πουλί που έχει περάσει αρκετά χρόνια σε μικρο κλουβάκι έχει χάσει την ικανότητά του στο πέταγμα. Θα πρέπει πριν απελευθερωθεί να περάσει αρκετό διάστημα σε μεγάλο χώρο που θα έχει τη δυνατότητα να πετάει.
👉 Το τρίτο που πρέπει να προσέξουμε είναι το που θα το απελευθερώσουμε. Εάν το απελευθερώσουμε σε κατοικημένη περιοχή υπάρχουν δύο εξαιρετικά μεγάλες πιθανότητες. Να γίνει γεύμα για γάτες ή μη ξέροντας να βρει τροφή να πάει πάνω στο πρώτο κλουβί που θα δει. Τότε απλά θα έχει αλλάξει φυλακή... και ιδιοκτήτη. Διαλέγουμε μέρος μακριά από ανθρώπους. 
👉 Και επειδή το πρώτο που θα του λείψει στην ελευθερία είναι το νερό καλό θα είναι το μέρος που θα διαλέξουμε να έχει άφθονο, εύκολο και ακίνδυνο.
👉 Τέλος δεν απελευθερώνουμε πουλιά που βρίσκονται καιρό στο κλουβί, το καλοκαίρι. Αφ' ενός γιατί η τροφή και το νερό είναι δύσκολα, αφετέρου γιατί τα κλουβίσια αγριοπούλια περνάνε έντονη κάποιες φορές πτερόρροια που τα εξασθενεί σημαντικά.
Στο video η απελευθέρωση μιας φλώρας (θηλυκός φλώρος) Η φλώρα αυτή ήταν τραυματισμένη, έγιανε και ζούσε σε μεγάλη κλούβα. Τόπος απελευθέρωσης Υδροβιότοπος Βραυρώνας.
⚠️ Προσοχή! Δεν αναφέρομαι σε καναρίνια. Τα καναρίνια δεν μπορούν να ζήσουν ελεύθερα. Έχω δει κάνα δυό φορές καναρίνια μαζί με σπουργίτια, αλλά πρόκειται για εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα.