Φραγκόσυκα. Όχι, δεν θα σας πω πόσο πολύτιμη τροφή είναι, γιατί απλά δεν ξέρω αν είναι πολύτιμη ή αν έχει περισσότερες παρενέργειες. Διαβάζω και τα δύο...
Θα σα πω άλλα πράγματα. Όλ' αυτά που θα σας πω ξεκίνησαν από το ότι ήθελα να σας δείξω πως καθαρίζονται τα φραγκόσυκα, το οποίο κατέληξε στο τέλος...
Το σύκο των φράγκων, δηλαδή το σύκο που μας ήρθε από τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης. Όμως, δεν είναι η πατρίδα του η Δυτική Ευρώπη. Σ' αυτήν έφτασε από το Μεξικό που μάλλον είναι η original πατρίδα του. Μάλιστα απεικονίζεται στον θυρεό που υπάρχει στη σημαία του. Σύμφωνα με τον μύθο, οι θεοί είπαν στους Αζτέκους να χτίσουν την πρωτεύουσά τους εκεί που θα δουν έναν αετό να σκοτώνει ένα φίδι, καθισμένος πάνω σε μια φραγκοσυκιά (νοπάλ τη λένε) - έτυχε να είναι πάνω σ’ ένα βράχο σ’ ένα νησί μέσα σε λίμνη (αν προσέξετε τον θυρεό της σημαίας, τα δείχνει όλα αυτά) κι εκεί έχτισαν το Τενοχτιτλάν, που θα πει «φραγκόσυκο πάνω στο βράχο» (στη γλώσσα Ναχουάτλ, το φραγκόσυκο λέγεται νόχτλι), που σήμερα είναι η πόλη του Μεξικού. (ΠΗΓΗ)
Από 'κει διαδόθηκε σε αρκετές περιοχές του πλανήτη μεταξύ των οποίων και η χώρα μας, αφού βέβαια πέρασε πρώτα από τη Δυτική Ευρώπη. Από 'κει πήγε και στην Αυστραλία, μάλλον μαζικά, ως ξενιστής του εντόμου κοχίνι.
Οι Μεξικάνοι είχαν βρει πως το έντομο αυτό, για το οποίο η φραγκοσυκιά αποτελεί εξαιρετική κρυψώνα και τροφή, παράγει μια ουσία με ιδιαίτερο κόκκινο χρώμα. Χρησιμοποιούσαν λοιπόν τις φραγκοσυκιές για να εκτρέφουν αυτά τα έντομα και στη συνέχεια να παράγουν βαφές ιδιαίτερου, έντονου κόκκινου χρώματος που δεν ξεθώριαζε. Από αυτούς το πήραν οι Ισπανοί και έφτασε τον 17ο αιώνα το έντομο αυτό να κοστίζει όσο το ασήμι (με τη βαφή αυτή φτιάχνονταν οι στολές του Βρετανικού στρατού με το έντονο κόκκινο χρώμα).
Γι' αυτόν τον λόγο η φραγκοσυκιά πήγε και στην Αυστραλία. Εκεί όμως, επειδή βρήκε εκτάσεις και δεν βρήκε εχθρούς, εξαπλώθηκε τόσο πολύ που κατέκτησε και κατέστρεψε 40.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα καλλιεργήσιμης γης. Ναι η φραγκοσυκιά (κάποιο είδος της...)!
Τι έκαναν λοιπόν οι Αυστραλοί για να ανακτήσουν τη γη; Εισήγαγαν το 1925 από την Αργεντινή, άλλο έντομο που τρέφεται με τον σπόρο του φραγκόσυκου. Αυτό το έντομο σχεδόν εξαφάνισε τη φραγκοσυκιά και σε ένδειξη ευγνωμοσύνης οι Αυστραλοί του έστησαν μνημείο στην πόλη Dalby, Queensland (αν καταθέτουν στεφάνια δεν ξέρω...).
Πριν έρθουμε στα της χώρας μας, να σας πω πως στο Μεξικό είναι ευρέως διαδεδομένο ποτό ονόματι agua fresca.
Εδώ: https://lolascocina.com/prickly-pear-agua-fresca/ σας έχω συνταγή.
Στην Ελλάδα το βρίσκουμε ως φραγκόσυκο, κακτόσυκο, παυλόσυκο, αραπόσυκο, δρακόσυκο. και παπουτσόσυκο. Η επιστημονική όμως ονομασία του φυτού είναι Οπουντία. Το γένος έλαβε την ονομασία του για την αρχαία ελληνική πόλη Οπούς της Λοκρίδας (Αταλάντη - Λιβανάτες), όπου σύμφωνα με τον Θεόφραστο, φύτρωνε ένα εδώδιμο φυτό το οποίο μπορούσε να διαδοθεί με ριζοβολία από τα φύλλα του. Βρήκαν την ονομασία του Θεόφραστου οι επόμενοι και την κράτησαν, χωρίς το φυτό να έχει κάποια σχέση με τη Λοκρίδα.
Επειδή όπου και να πάτε στη χώρα μας θα βρείτε κάποιο είδος φραγκόσυκου (λευκό, κίτρινο, κόκκινο) και επειδή η συλλογή και το καθάρισμά του θέλουν προσοχή λόγω των αγκαθιών, σας έχω παρακάτω video με το πως καθαρίζουμε / ξεφλουδίσουμε τα φραγκόσυκα.
Πάντα με προσοχή τόσο στη συλλογή, όσο και στο καθάρισμα και την κατανάλωση.