Λίμνη Μπελέτσι

Η Λίμνη Μπελέτσι πήρε το όνομα της από την κορυφή Μπελέτσι που βρίσκεται δίπλα της. Παλιότερα ονομαζόταν «Λίμνη της Κίρκης», αλλά και «Κιθάρα» λόγω του σχήματος της.

Βρίσκεται σε υψόμετρο 600 μέτρων στις ανατολικές πλαγιές τις Πάρνηθας. Γύρω της αναπτύσσεται η Ιπποκράτειος Πολιτεία της κοινότητας Αφιδνών (Κιούρκα).Πρόκειται για μια τεχνητή λίμνη η οποία δημιουργήθηκε μεταξύ 1972-75 από επιχωματώσεις, οι οποίες έγιναν κατά τη διάνοιξη οδικού και δασικού δικτύου, εγκλωβίζοντας έτσι τα νερά από τις πολλές πηγές που υπάρχουν στη περιοχή. Η λίμνη έχει διάμετρο περίπου 130 μέτρων και μέγιστο βάθος 5 μέτρα, ενώ το συνολικό της εμβαδόν αγγίζει τα 6 στρέμματα.
Μόνιμα στη λίμνη βρίσκονται οικόσιτα παπιά και χήνες. Μέσα στη λίμνη υπάρχουν πολλές κοκκινομάγουλες χελώνες, που δεν είναι ενδημικό είδος. Οι χελώνες αυτές είναι κατοικίδια που απελευθερώθηκαν. Είναι χωροκατακτητικό είδος που έχει καταλάβει τη λίμνη. Ανήκει στον κατάλογο των 100 πιο επεμβατικών ειδών στον κόσμο σύμφωνα με την IUCN (Διεθνής Ένωση Προστασίας της Φύσης).


@dimitrios_karras Τεχνητή Λίμνη Μπελέτσι Πάρνηθα #fromabove #underwater #underwaterlife ♬ πρωτότυπος ήχος - Dimitris_Karras