Κισσόκουκος - Ένας χρήσιμος τεμπέλης

Κισσόκουκος ή Καλοχρονιά 

Δεν είναι ο κούκος που κάνει το "κου-κου", είναι άλλο είδος συγγενικό. Για την ακρίβεια είναι στην ίδια οικογένεια με τον κοινό κούκο από τον οποίο είναι λίγο μεγαλύτερος και έχει διαφορετικό φτέρωμα.
Είναι μεταναστευτικό πουλί και έρχεται στη χώρα μας για να αναπαραχθεί, κάπου στον Απρίλιο. Σε αρκετές περιοχές θεωρούν πως είναι ο πρόδρομος των Τρυγονιών. Έρχεται από την Αφρική. Φεύγει από τη χώρα μας αρχές Αυγούστου. 
Όπως και ο κοινός κούκος είναι πουλί παρασιτικό. Δεν φτιάχνει φωλιά, δεν κλωσάει. Αφήνει τα αβγά του σε φωλιές άλλων πουλιών (ξενιστές). Αφήνει ένα αυγό σε κάθε φωλιά. Σε μια αναπαραγωγική περίοδο μπορεί να γεννήσει μέχρι 25 αυγά. Το αυγό του Κισσόκουκου που μοιάζει με τα αυγά των ξενιστών επωάζεται νωρίτερα, δηλαδή το νεαρό κισσοκουκάκι είναι μεγαλύτερο κατά κάποιες μέρες όταν βγουν τα μωρά του ξενιστή. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να τρώει περισσότερο, σε βάρος των άλλων, τα οποία τελικά κάποια στιγμή πετάει εκτός φωλιάς και μένει μόνο του.


Tip1: Η παρασιτική συμπεριφορά των κούκων και του κισσόκουκου παρατηρήθηκε πρώτη φορά από τον Αριστοτέλη στο έργο του "Των περί τα ζώα ιστοριών". 
Tip2: Η παρασιτική συμπεριφορά εξηγείται επιστημονικά με βάση το DNA (δείτε εδώ)
Ο Κισσόκουκος (όχι ο κοινός κούκος) προτιμά τις φωλιές της Καρακάξας. Αυτό σημαίνει πως αποτελεί τον μοναδικό ίσως φυσικό εχθρό της Καρακάξας και το μοναδικό ίσως είδος που βοηθάει στον έλεγχο των πληθυσμών της καρακάξας, που κατατάσσεται στα επιβλαβή.  
Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο είναι η τροφή του. Τρέφεται με έντομα και μικρές σαύρες. Τρελαίνεται για την κάμπια των πεύκων (πυτιοκάμπη) που ξεραίνει τα πεύκα και αλλοίμονο αν την μυρίσει κατοικίδιο...