Σπηλιά Νταβέλη ή Σπήλαιο των Αμώμων ή Σπήλαιο Πεντέλης (photos & video)

Μια διάσημη σπηλιά στην Πεντέλη που εκτός από τον "λήσταρχο", η αναφορά της σχεδόν πάντα συνοδεύεται με θρύλους και μυστήρια που συμβαίνουν εκεί, συνδέοντας τελικά άρρηκτα το όνομά της με μεταφυσικά αγνώστου προέλευσης φαινόμενα. 
Η σπηλιά αρχικά ήταν ιερό του Πάνα. 
Στους Βυζαντινούς χρόνους αποτέλεσε ασκητήριο μοναχών, από τους πολλούς που υπήρχαν στην Πεντέλη, τους επονομαζόμενους Άμωμους. Από αυτούς παίρνει το πρώτο όνομά της "Σπήλαιο των Αμώμων". Αυτοί έφτιαξαν και τα δύο εκκλησάκια που υπάρχουν στην είσοδο της σπηλιάς. Του Αγίου Σπυρίδωνα και του Αγίου Νικολάου, τα οποία κοσμούσαν θαυμαστές τοιχογραφίες οι οποίες ευτυχώς έχουν αποτειχιστεί και βρίσκονται στο Βυζαντινό Μουσείο Αθηνών. Λέω ευτυχώς, γιατί εάν δεν είχαν φύγει σίγουρα οι κανίβαλοι θα είχαν γράψει πάνω τους κάποιο σύνθημα. 
Η σπηλιά ανακαλύφθηκε όταν οι αρχαίοι μας πρόγονοι έπαιρναν από το βουνό το μάρμαρό του, για να φτιάξουν τα όλα αυτά τα υπέροχα που μας άφησαν στην Αθήνα. Το μάρμαρο, μέσω οδού ακριβώς απέναντι από την είσοδο της σπηλιάς και με κύλιση, πήγαινε σε χαμηλότερα σημεία του βουνού (φανταστείτε κάπου στην πλατεία της Παλιάς Πεντέλης). Η οδός αυτή σώζεται και σήμερα. 
Εξερευνήθηκε πλήρως από το ζεύγος των Ελλήνων σπηλαιολόγων Ιωάννη και Άννας Πετρόχειλου.
Το τι ακούγεται για τη σπηλιά είναι απίστευτο. 
Απώλεια μνήμης, λανθασμένες ενδείξεις οργάνων, αντικείμενα που δεν έπρεπε να βρίσκονται εκεί, ενώ μάρτυρας ενός περιστατικού με εμφάνιση ενός αλλόκοτου όντος, υπήρξε κορυφαίος πολιτικός, πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας και μετέπειτα αρχηγός κόμματος. 
Μετά το 1990 η σπηλιά συνδέθηκε με μυστικιστικές τελετές 
Ήδη από πολύ παλιά, οι ξυλοκόποι και οι μελισσοκόμοι της Πεντέλης διηγούνταν παράξενες ιστορίες: αλλόκοτες μουσικές, εμφανίσεις αγγέλων και φαντασμάτων.
Στα νεότερα χρόνια είναι συχνές οι αναφορές από τους κατοίκους της περιοχής για παράξενα φώτα στον ουρανό, μυστηριώδεις ήχους κλπ. Μέσα στη σπηλιά του Νταβέλη υπάρχουν μεγάλες ανωμαλίες στο μαγνητικό πεδίο. Φακοί αναβοσβήνουν χωρίς λόγο ή ανάβουν χωρίς μπαταρίες, τα διάφορα όργανα μετρήσεων δείχνουν... εξωφρενικά νούμερα, οι επισκέπτες της παρουσιάζουν κενά μνήμης, κρίσεις πανικού κ.ά. Προφανώς κάτι δεν πάει καλά εκεί...
Υπάρχουν βέβαια και φήμες που θέλουν τη σπηλιά να επικοινωνεί μέσω στοών με το Μέγαρο Δουκίσσης Πλακεντίας (στην οποία «χρεώνονται» ερωτικές σχέσεις με τον Νταβέλη, κάτι που όμως χρονικά δεν «στέκει») ή ακόμα και την Αθήνα. Η πίστη ότι κάπου εκεί ο περιβόητος λήσταρχος είχε κρύψει τον θησαυρό του (;) οδήγησαν πολλούς σε λαθρανασκαφές, χωρίς όμως αποτέλεσμα.
Στο εγκληματολογικό Μουσείο Αθηνών φιλοξενείται μουμιοποιημένο σώμα γυναίκας που εικάζεται πως βρέθηκε στη σπηλιά. Τα στοιχεία της γυναίκας είναι άγνωστα. 
Η σπηλιά έχει δεχτεί πολλές παρεμβάσεις, αρχής γενομένης στα τέλη της δεκαετίας του '60 που η χούντα θέλοντας λέει να τη μετατρέψει σε βάση, ρίχνει τόνους τσιμέντο. Δεν προλαβαίνει όμως γιατί έπεσε, αλλά το έργο της το συνέχισαν το 1977 οι επόμενοι, έως το 1983. Το 1990 τα έργα ξαναξεκινούν αλλά μετά από αντιδράσεις σταματούν σχεδόν αμέσως. Όλα αυτά τα έργα είχαν τον μανδύα του άκρως απόρρητου, κάτι που ενίσχυσε τις φήμες περί φαινομένων στη σπηλιά. 
Να σας πω και δυό κουβέντες για τον Νταβέλη, ο οποίος μάλλον δεν ήταν και τόσο μεγάλος ληστής που λένε. Το πιο βαρύ που έκανε ήταν να συλλάβει Γάλλο αξιωματικό μέσα στη Αθήνα, κάτι μάλιστα που θεωρήθηκε και πράξη Αντίστασης. Επίσης δεν τον έλεγαν Νταβέλη. Τον έλεγαν Νάτσιο. Το Νταβέλης του το κόλλησαν οι Άγγλοι από το δικό τους devil...  
Τον άνθρωπο τον έφαγαν οι γυναικοδουλειές... Ξεκίνησε βοσκός τη Μονή Πεντέλης όπου ο ηγούμενος του έδινε να μεταφέρει σημειώματα στην αγαπημένη του. Ζήλευε όμως ο ηγούμενος και ψυλλιάστηκε πως κάτι τρέχει με τον Χρήστο Νάτσιο και την αγαπημένη του και τον κατέδωσε ψευδώς για κλοπή.
Αφού υπόκειται σε "φάλαγγα" φεύγει ο Χρήστος και πάει στην Εύβοια. Εκεί τα φτιάχνει με την κόρη του παπά η οποία όμως είναι ταμένη σε τσέλιγκα. Ο παπάς τον καταγγέλλει, ψευδώς επίσης, πως είναι κάποιος άλλος που έψαχνε η Αστυνομία. Τι να κάνει κι ο Χρήστος... παίρνει τα βουνά και φτιάχνει συμμορία. Υπαρχηγός του στη συμμορία κάποιος Μέγας, ο οποίος μετά από τσακωμό με τον Χρήστο για τα μάτια μια κοντέσας, κατατάσσεται στην χωροφυλακή και τελικά είναι αυτός που σκοτώνει τον Νταβέλη σε ενέδρα.
Εν κατακλείδι:
🚫 Στοές δεν βρέθηκαν
🚫 Θησαυρός δεν βρέθηκε
🚫 Ο Νταβέλης αμφισβητείται πως έζησε εκεί
🚫 Οι σχέσεις του Νταβέλη με τη Δούκισσα της Πλακεντίας δεν ταιριάζουν χρονολογικά
🚫 Το μουμιοποιημένο σώμα της γυναικάς δεν επιβεβαιώνεται πως βρέθηκε στη σπηλιά 
🚫 Έχω πάει δύο φορές μέσα μέσα στη σπηλιά και τα άπειρα ηλεκτρονικά που είχα πάνω μου λειτουργούσαν κανονικά 
✅️ Απώλεια μνήμης και χάζεμα στην περίπτωσή μου παίζει σοβαρά 











Εάν θέλετε περισσότερα για τον Νταβέλη, προτείνω ΕΔΩ
Εάν πάτε με αυτοκίνητο σας έχω εδώ τη διαδρομή από το σημείο που σταματά η άσφαλτος: https://youtu.be/475jfVarghc