Ναός Αγίου Πέτρου - Καλύβια Θορικού (12ος - 13ος αιώνας)

Ο αρχιτεκτονικός τύπος αλλά και η χρήση λίθου ανάμεσα στα παράθυρα τον τοποθετεί στα τέλη του 12ου- αρχές 13ου αι. Ο ναός του Αγίου Πέτρου βρίσκεται ένα χλμ. δυτικά των Καλυβίων, στην περιοχή των Εννέα Πύργων, ένα αξιόλογο μεσαιωνικό οικισμό, που αποτελεί σημαντικό πυρήνα βυζαντινών μνημείων, διασωσμένων και ερειπωμένων. Πολύ κοντά είναι ένα άλλο βυζαντινό μνημείο, ο ναός της Παναγίας Μεσοσπορίτισσας.
Η περιοχή είναι υπαίθρια, ανάμεσα σε αγρούς και αμπέλια, και προξενεί έκπληξη στον ανύποπτο περαστικό η συνάντηση - σε αυτή την εκ πρώτης όψεως αδιάφορη αγροτική τοποθεσία - δύο τόσο κομψών και αξιόλογων μνημείων από το μεσαιωνικό παρελθόν.
 
Ο Άγιος Πέτρος Καλυβίων είναι ένας πολύ όμορφος και ενδιαφέρων σταυροειδής εγγεγραμμένος βυζαντινός ναός, με τρούλλο και νάρθηκα. Ο ναός είναι λίγο μεταγενέστερος – περί τα τέλη του 12ου αιώνα - της γειτονικής Παναγίας Μεσοσπορίτισσας, οικοδομημένος όμως σε μία φάση και όχι σε δύο όπως η Παναγία.
 
Αυτό που εντυπωσιάζει στο αντίκρυσμα του εξωτερικού του ναού είναι ομορφιά των αναλογιών και η ποικιλία των επιφανειών, που με μια κλιμάκωση των υψών μας οδηγεί σταδιακά εκ των κάτω προς τα Άνω, όπου θα συναντήσουμε τον κυλινδρικό τρούλλο, που με την επιβλητική παρουσία του ενοποιεί τα επί μέρους στοιχεία και ταυτόχρονα ανυψώνει ολόκληρο το ναό.





Φωτογραφίες και video δικά μου. Δυστυχώς μέσα δεν κατάφερα να μπω. Διαβάζω πως έχει εντυπωσιακές τοιχογραφίες. One ather time...