Τα Αγάλματα στον Ερυθρό Σταυρό (Κοργιαλένειο - Μπενάκειο Νοσοκομείο)

ΕΥΚΛΕΗΣ ΜΕΝ Α ΤΥΧΑ, ΚΑΛΟΣ Δ' Ο ΠΟΤΜΟΣ, ΒΩΜΟΣ Δ' Ο ΤΑΦΟΣ, ΠΡΟ ΓΟΩΝ ΔΕ ΜΝΑΣΤΙΣ, Ο Δ' ΟΙΚΤΟΣ ΕΠΑΙΝΟΣ.
ΣΙΜΩΝΙΔΗΣ Ο ΚΕΙΟΣ
ΕΝΔΟΞΗ ΜΕΝ Η ΤΥΧΗ, Ο ΔΕ ΘΑΝΑΤΟΣ ΩΡΑΙΟΣ, ΒΩΜΟΣ ΔΕ Ο ΤΑΦΟΣ, ΑΝΤΙ ΘΡΗΝΩΝ ΑΝΑΜΝΗΣΗ ΑΡΜΟΖΕΙ, ΚΑΙ Ο ΟΙΚΤΟΣ ΕΠΑΙΝΟΣ.

Στις ατέλειωτες ώρες αναμονής...
Νομίζω πως σε αυτούς, που αφορούν το Κοργιαλένειο - Μπενάκειο Νοσοκομείο γνωστό στους περισσότερους ως "Ερυθρός Σταυρός", αλλά και σε πολλούς άλλους, τους Ευεργέτες των Νοσοκομείων, βασίζεται συνολικά η σημερινή Δημόσια Υγεία.
Γιατί εδώ και πολλά πολλά χρόνια Δημόσια Νοσοκομεία ΔΕΝ χτίζονται...

👉 Ο Ιωάννης Αθανασάκης (Πορταριά, 2 Φεβρουαρίου 1853- Αθήνα, 30 Δεκεμβρίου 1953) υπήρξε Έλληνας νομικός και πολιτικός. Χρημάτισε πολλές φορές βουλευτής Αττικοβοιωτίας. 
Μεγαλόπνοος Ανθρωπιστής και εμπνευσμένος Ερυθροσταυρίτης, διετέλεσε Πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (Ε.Ε.Σ.) τις περιόδους 1917-1921 και 1922- 1942, οπότε και παραιτήθηκε. Ήταν στενός φίλος του ποιητή Γιώργου Δροσίνη. Τιμήθηκε με πλήθος παράσημα και διακρίσεις σε αναγνώριση της κοινωνικής προσφοράς του.

👉 Ο Μαθιός Μακκάς (Αθήνα, 1879 – Αθήνα, 1965) ήταν Έλληνας ιατρός (χειρουργός), συγγραφέας ιατρικών μελετών. Υπήρξε ο πρωτεργάτης της αιμοδοσίας στην Ελλάδα.
Ο Μακκάς το 1935 ανάλαβε την πρωτοβουλία σύστασης αυτοτελούς υπηρεσίας αιμοδοσίας στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, στην Αθήνα, και στη συνέχεια εργάστηκε για τη λειτουργία παρόμοιων υπηρεσιών σε διάφορες επαρχιακές πόλεις της Ελλάδας. Επιπρόσθετα, ασχολήθηκε επισταμένα με τη μάχη ενάντια στην εχινοκοκκίαση. 
Κατά τη διάρκεια του Ελληνο-ιταλικού Πολέμου του 1940-41, ο Μαθιός Μακκάς επινόησε την κατασκευή μικρών ξύλινων ψυγείων μεταφοράς των φιαλών του αίματος (τα αποκαλούμενα «δώρα σωτηρίας»), με τα οποία αντιμετωπίστηκε το πρόβλημα εφοδιασμού των χειρουργείων του αλβανικού μετώπου.

👉 Η Αθηνά Μεσολωρά γεννήθηκε το 1889 στην Αθήνα. Το 1911 ιδρύθηκε η Πρώτη Πρακτική Σχολή Αδελφών Νοσοκόμων και η Αθηνά Μεσολωρά, σε ηλικία 22 ετών, ανέλαβε τη διεύθυνσή της. 
Είναι η πρώτη νοσηλεύτρια με ειδίκευση στη Δημόσια Υγιεινή. Φοίτησε στο King's College του Λονδίνου το 1920 με υποτροφία της Ένωσης των Συνδέσμων των Ερυθρών Σταυρών και διαδέχθηκε την Ελένη Βασιλοπούλου στη διεύθυνση της Ανωτέρας Σχολής Νοσοκόμων και Επισκεπτριών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Στη συνέχεια διετέλεσε για μεγάλο χρονικό διάστημα διευθύνουσα του Τμήματος Νοσοκόμων και μέλος του κεντρικού συμβουλίου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.
Η προσφορά της κατά τον ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940 θεωρείται ως η κορυφαία μεταξύ των πολυάριθμων συναδέλφων της που επιστρατεύτηκαν προς ενίσχυση των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Κατά την τελευταία δεκαετία της ζωής της (1955 - 1965) υπηρέτησε ως πρόεδρος του Εθνικού Συνδέσμου Νοσηλευτών Ελλάδος. Απεβίωσε το 1965 στην Αθήνα και κηδεύτηκε από το Μητροπολιτικό Ναό στις 10 Σεπτεμβρίου 1965.
Δίπλα στο Νοσοκομείο υπάρχει πλατεία που φέρει το όνομά της, καθώς και 2η, ορειχάλκινη προτομή της, αντίγραφο της εντός του Νοσοκομείου.

👉 Ο Κωνσταντίνος Γεωργακόπουλος ήταν Έλληνας πολιτικός, νομικός και στρατιωτικός. Διετέλεσε πρωθυπουργός της υπηρεσιακής κυβέρνησης της Ελλάδας το 1958.
Από το 1948 μέχρι τον θάνατό του το 1973, ήταν Πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

👉 Η Δέσποινα Χουρσόγλου. 
Μια γυναίκα που αφιέρωσε τη ζωή της "διακονώντας" ασθενείς.

Και τόσοι και τόσοι άλλοι που τα ονόματά τους ευτυχώς αναφέρονται στην είσοδο του κτιρίου.

👉 Και βέβαια ο Μαρίνος Κοριαλένιος ο οποίος εν ζωή δώρισε στον βασιλιά Γεώργιο γενναίο ποσό υπέρ της εθνικής οργάνωσης. Δώρισε επίσης υπέρ των νοσοκομείων της Ελλάδας και για την ανέγερση Πινακοθήκης. Κληροδότησε μετά θάνατον μεγάλο ποσό για την ίδρυση του Κοργιαλένειου Νοσοκομείου, και για την ίδρυση σχολής στα περίχωρα των Αθηνών κατά το πρότυπο των αγγλικών σχολείων. Ευεργέτησε επίσης το Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία», και προσέφερε για την ανέγερση αναμορφωτικών φυλακών στην Αθήνα και για την ίδρυση Επαγγελματικής Σχολής στο Αργοστόλι. Ίδρυσε επίσης έπαθλο υποτροφίας για σπουδές φοιτητών στο εξωτερικό.