Ο Κήπος των Ηρώων στο Μεσολόγγι

Ο χώρος του Κήπου των Ηρώων, στη βόρεια πλευρά της πόλης του Μεσολογγίου, καλύπτει μια έκταση δεκατεσσάρων περίπου στρεμμάτων και η σημερινή περιτοίχισή του προσιδιάζει με την οχύρωση της πόλης, την περίοδο των πολιορκιών και της εξόδου. Στον χώρο αυτό πολέμησαν και θάφτηκαν οι αγωνιστές της φρουράς του Μεσολογγίου. Ανάμεσά τους ενταφιάστηκαν και πολλοί φιλέλληνες που συμμετείχαν στον αγώνα της ανεξαρτησίας.

Η ιδέα να ανεγερθεί στο Μεσολόγγι μνημείο για όσους αγωνίστηκαν και πέθαναν ανήκε στον Κυβερνήτη της Ελλάδας Ιωάννη Καποδίστρια, ο οποίος στις 14 Μαΐου 1829 εξέδωσε την απόφαση 12449, με την οποία όριζε πως έπρεπε να περισυλλέξουν τα οστά των αγωνιστών και να τα εναποθέσουν σε μνημείο (Πηγή 2). Η απόφαση έχει αναπαραχθεί σε εγχάρακτη πλάκα μέσα στον Κήπο των Ηρώων. Τέλη του 1829 προκηρύχθηκε αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για την υποβολή σχεδίων για την ανέγερση μνημείου. Μετά τη δολοφονία του Καποδίστρια, το θέμα της ανέγερσης μνημείου στο Μεσολόγγι καθυστέρησε, μέχρι την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τον Όθωνα.
Το 1837 αποφασίστηκε η συγκέντρωση των οστών των αγωνιστών και η μεταφορά τους στον ναό του Αγ. Παντελεήμονος. Παράλληλα, είχαν ξεκινήσει και οι προεργασίες για την κατασκευή του Τύμβου για τα οστά των αγωνιστών και είχε εκδηλωθεί ενδιαφέρον για τη μεταφορά στο Μεσολόγγι της «Κόρης της Ελλάδας», ταφικού μνημείου για τον Μάρκο Μπότσαρη, που είχε φιλοτεχνήσει ο γνωστός Γάλλος γλύπτης David d’Angers το 1827.
Στις 18 Οκτωβρίου του 1838, με την παρουσία του Όθωνα και της Αμαλίας, έγινε λειτουργία στο ναό του Αγ. Παντελεήμονα και πραγματοποιήθηκε συμβολική ανακομιδή των οστών των πεσόντων με επίσημη πομπή και εναπόθεσή τους στον Τύμβο, καθώς ταυτόχρονα έγιναν και τα αποκαλυπτήρια του μνημείου του Μ. Μπότσαρη μέσα στον Κήπο των Ηρώων. Έτσι με αυτά τα δυο μνημεία (Τύμβος και ταφικό μνημείο Μπότσαρη) δημιουργήθηκε ο κεντρικός πυρήνας του «Ηρώου μέσα στον Κήπο». Παράλληλα δόθηκε η εντολή να ανεγερθεί το πέτρινο τείχος επί της γραμμής της παλιάς οχύρωσης.
Μετά από κάποια χρόνια, το 1858, η εγκαταλελειμμένη έκταση γύρω από τον Τύμβο και το Μνημείο άρχισε να διαμορφώνεται σε Κήπο. Η πρωτοβουλία της μεταμόρφωσης του χώρου σε Κήπο ανήκε στον Υπολοχαγό Γεώργιο Κουτκουτάκη, Υπασπιστή του Φρουραρχείου του Μεσολογγίου. Η δενδροφύτευσή του έγινε με δενδρύλλια και άνθη που έστελναν από την Αθήνα η Αμαλία και ο Όθωνας, οι οποίοι δώρισαν και το μαρμάρινο λιοντάρι που τοποθετήθηκε στο πάνω μέρος του Τύμβου και τη μαρμάρινη πλάκα με το εγχάρακτο επίγραμμα σε αρχαϊκή γραφή του Καθηγητή του Πανεπιστημίου Δημήτριου Σεμιτέλου. Τότε πήρε και την ονομασία του «Κήπος των Ηρώων».
Κατά τη δεκαετία του 1930, ο Κήπος απέκτησε τη σημερινή του μορφή...
Περισσότερα και Πηγή το εξαιρετικό: https://topoimnimis.keni.gr/.../item/128-kipos-ton-iroon

Videos δικά μου
Α' Short version

Β' Long version