Ούτε ένα ούτε δύο, αλλά δεκαεπτά (17) μεγάλα δένδρα έχει πάνω του το εκκλησάκι

Αγία Θεοδώρα Βάστα Αρκαδίας
Νομίζω πως οι περισσότεροι, εάν δεν έχετε πάει έχετε δει φωτογραφίες, απ' αυτό το μαγευτικό και συνάμα περίεργο θέαμα των δέντρων που βρίσκονται στη στέγη του ναού.

Θα προσθέσω κι εγώ τις δικές μου φωτογραφίες μαζί με διάφορες πληροφορίες που αλίευσα εδώ κι εκεί…





Ούτε ένα ούτε δύο, αλλά δεκαεπτά (17) μεγάλα δένδρα και αρκετά μικρότερα έχουν φυτρώσει στη στέγη του κτιρίου. Οι ρίζες τους δεν είναι ορατές κάτω από τη λίγων εκατοστών στέγη, ούτε στο εσωτερικό ή στο εξωτερικό της εκκλησίας. Βρίσκεται στις πηγές του Χάραδρου, παραπόταμου του Πάμισου ποταμού, στα όρια Μεσσηνίας και Αρκαδίας (ανήκει στην Αρκαδία). Χτίστηκε μεταξύ 1050 – 1100 μΧ. Όλο το εσωτερικό της εκκλησίας ήταν γεμάτο αγιογραφίες, στο θόλο και τα πλαϊνά του εσωτερικού χώρου ήταν ζωγραφισμένα πρόσωπα, ημερομηνίες και ονομασίες Αγίων. Μέχρι και τη δεκαετία του ’40 οι αγιογραφίες ήταν ορατές, μετά σκεπάστηκαν είτε από τη φύση, είτε από ανθρώπους φυσικά άθελά τους.

Το χωριό: Διοικητικά είναι μια Δημοτική Κοινότητα του Δήμου Μεγαλόπολης. Βρίσκεται σε υψόμετρο 850 μέτρα και σύμφωνα με την απογραφή του 2011 έχει 62 κατοίκους. Το χωριό έχει παρουσία στο facebook για όσους ενδιαφέρονται για περισσότερα με σελίδα: https://www.facebook.com/bastaarkadias/ και ομάδα: https://www.facebook.com/groups/29907258047/

Θα σας παραθέσω τις εξηγήσεις για τα δέντρα και διαλέξτε εσείς ποια σας ταιριάζει.

Α’ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΕΞΗΓΗΣΗ

Πρόκειται για το χώρο όπου θανατώθηκα η Αγία Θεοδώρα. Η Αγία Θεοδώρα ήταν η Αυγούστα Θεοδώρα, κόρη του Αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Η΄ της Μακεδονικής Δυναστείας, που λέγεται πως βασίλεψε σαν άνδρας από το 1055 μέχρι το 1056. Η Αυγούστα Θεοδώρα κατά τους ισχυρισμούς του Μιχαήλ ΣΤ΄ του Στρατιωτικού που την διαδέχθηκε με κίνημα αρρώστησε βαριά και πέθανε, ενώ κατ' άλλους εικάζεται ότι ο ίδιος την δολοφόνησε και την έθαψε εδώ. Σύμφωνα πάντως με την παράδοση, η Αγία Θεοδώρα, για να καλύψει τις υποχρεώσεις της οικογενείας της, μεταμφιέστηκε σε άνδρα και κατατάχτηκε στο στρατό του Βυζαντίου σαν "καπετάν Θοδωρής". Εκεί, κατόπιν σκευωρίας, κατηγορήθηκε άδικα για πράξεις άνομες και θανατώθηκε στο σημείο αυτό. Η Οσιομάρτυς μαρτύρησε για την πίστη της και εκτελέστηκε εδώ από τους διώκτες της. Λίγο πριν εκτελεστεί, προσευχήθηκε:

"...Κάνε Κύριε το σώμα μου Ναό, τα μαλλιά μου δέντρα που να μαρτυρούν την προστασία σου στην αγνότητά μου και το αίμα μου νερό να τα ποτίζει. Αμήν".

Έτσι και έγινε, μετά το θάνατό της φύτρωσαν τα δεκαεπτά αυτά δένδρα, όσα και τα χρόνια της, που αντέχουν σε κάθε άνεμο.

Το εκκλησάκι γιορτάζει στις 11 Σεπτεμβρίου









Β’ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΞΗΓΗΣΗ

Το 1996 το εργαστήριο Γεωφυσικής του Πανεπιστημίου της Πάτρας κλήθηκε από τη Διεύθυνση Αναστηλώσεων Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων να μελετήσει το διατηρητέο κτίσμα ώστε να προβεί στη συνέχεια η Διεύθυνση στην αποκατάστασή του. Το όλο κτήριο είναι υπό πίεση λόγω αυτού του μεγάλου φορτίου και έχουν γίνει πολλές επεμβάσεις ανακατασκευής κατά τη διάρκεια της ζωής του. Αυτές οι μη επαγγελματικές επεμβάσεις είχαν ως αποτέλεσμα την καταστροφή της αρχιτεκτονικής του. Το πρόβλημα που έπρεπε να επιλυθεί σχετικά με τα δένδρα στη στέγη ήταν να εξακριβωθεί πού κατευθύνονται οι ρίζες τους. Μετά από μία επιτόπου εκτίμηση της κατάστασης αποφασίστηκε ότι γεωραντάρ υψηλής συχνότητας θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στους τοίχους του κτηρίου μαζί με ηλεκτρική τομογραφία με πολύ μικρά ηλεκτρόδια, έτσι ώστε να υπάρξει διπλός έλεγχος της μεθοδολογίας. Τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής απέδειξαν ότι οι ρίζες ακολουθούν τα διάκενα που υπάρχουν μέσα στους πλευρικούς τοίχους πλάτους σχεδόν ένα μέτρο δημιουργώντας απωθητικές τάσεις μεταξύ των λίθων και έτσι καταλήγουν στο έδαφος. Αυτό οδηγεί στη δημιουργία ενός δικτύου ριζών που ενισχύει το κτίσμα από στατική άποψη αντιτιθέμενο στο φορτίο της στέγης, αλλά καταστρέφοντας συγχρόνως τους πέτρινους τοίχους. Αποδείχθηκε επίσης ότι ο νότιος τοίχος είναι σχεδόν ανέπαφος ενώ φαίνεται να υπάρχει ένα συγκεκριμένο κενό στον βόρειο.

Οι τελευταίες εργασίες αποκατάστασης έλαβαν χώρα μεταξύ 1998 και 1999. Προκειμένου να μην ξεραθούν οι ρίζες των δέντρων, ο καθαρισμός και η αρμολόγηση της τοιχοποιίας έγιναν χωρίς τσιμεντενέσεις. Για την προστασία των τοιχογραφιών από την υγρασία καθαρίστηκε η οροφή από τα στρώματα χώματος και φύλλων που υπήρχε και τοποθετήθηκε ασφαλτόπανο με κολάρο γύρω από κάθε δέντρο, πολύ προσεχτικά για να μην τραυματίσουν τις ρίζες, ώστε να περιοριστεί στο ελάχιστο η υγρασία που περνάει κάτω από αυτά. Τέλος, τοποθετήθηκε σκεπή από σχιστόπλακες.

Πηγή: https://bit.ly/3QtBDsj
 



Όποια εκδοχή και να διαλέξετε, αξίζει να το επισκεφθείτε προκειμένου να δείτε αυτό το εντυπωσιακό φαινόμενο με τα ματάκια σας...