Shoefiti - Κρεμασμένα παπούτσια σε καλώδια

Φαντάζομαι πως όλοι έχετε δει παπούτσια κρεμασμένα σε καλώδια της ΔΕΗ.
 

Όπως επίσης φαντάζομαι πως όλοι έχετε αναρωτηθεί, όπως κι εγώ, εάν σημαίνει κάτι. Γιατί γίνεται;
Επειδή καιρό αναρωτιόμουν, μια πρόσφατη φωτογραφία μου έδωσε την αφορμή να το ψάξω.
Λοιπόν σας λέω σχεδόν μετά βεβαιότητας πως κανείς δεν είναι σίγουρος για το τι σημαίνει, ή για την ακρίβεια υπάρχουν πολλές εξηγήσεις, από τις οποίες μπορείτε να διαλέξετε όποια σας ταιριάζει ή ακόμα και να προσθέσετε τη δική σας.
 
Κατ’ αρχάς να σας πω πως υπάρχει όρος για το κρέμασμα των παπουτσιών στα καλώδια. Λέγεται «shoefiti». Την ονομασία της έχει δώσει κάποιος Εd Kohler έναν σύμβουλο διαδικτυακού marketing από τη Μινεάπολη των ΗΠΑ και σύμφωνα με αυτόν «η συγκεκριμένη πρακτική συνήθως παρατηρείται σε υποβαθμισμένες περιοχές αποτελώντας ένα είδος καλλιτεχνικής υπογραφής». Το πέταγμα των παπουτσιών στα καλώδια ξεκίνησε στην Αμερική τη δεκαετία του ’70.
 
Οι επικρατέστερες εξηγήσεις:
1. Σημάδι της αστικής αποσύνθεσης, της παρακμής και της ερήμωσης μιας περιοχής. Δείχνουν πως το σύστημα της περιοχής δεν λειτουργεί σωστά και καταρρέει. Είναι ένδειξη ότι η κανονική τάξη και η ηρεμία έχουν ανατραπεί. Τα παπούτσια που φτιάχτηκαν για να μας προστατεύσουν από το έδαφος, κρέμονται από τον ουρανό....
2. Κάποιοι πιστεύουν ότι τα πρώτα παπούτσια κρεμάστηκαν από συμμορίες αγοριών που έκαναν μπούλινγκ σε παιδιά του σχολείου τους. Τα ανάγκαζαν να βγάζουν τα παπούτσια και τους τα πετούσαν πάνω στα καλώδια για να γυρίσουν στο σπίτι ξυπόλυτα.
3. Άλλοι υποστηρίζουν ότι ήταν έθιμο των στρατιωτών. Πετούσαν τα άρβυλα μόλις ολοκλήρωναν τη στρατιωτική τους θητεία.
4. Μία άλλη θεωρία είναι ότι τα πετάνε παρθένοι μετά την πρώτη τους σεξουαλική επαφή.
5. Μαθητές, μετά την ολοκλήρωση της σχολικής χρονιάς.
6. Μαφιόζοι πετούσαν παπούτσια στα καλώδια, ώστε να «μαρκάρουν» την περιοχή τους. Έτσι, προειδοποιούσαν την αστυνομία να μην πλησιάζει στο έδαφός τους.
7. Τα παπούτσια ανήκουν σε πρώην μέλη σπείρας που δολοφονήθηκαν σε εκείνον τον δρόμο. Πολλές φορές τα παπούτσια είναι λερωμένα με αίμα. Είναι ένας τρόπος για να τους θυμούνται.
8. Για άλλους σημαίνει ότι στην περιοχή μπορεί κάποιος να βρει εύκολα ναρκωτικές ουσίες και ότι εκεί δρουν συμμορίες.
9. Κάποιοι το κάνουν όταν φεύγουν από μια περιοχή ή σταματούν να εργάζονται σε κοντινό μαγαζί.
10. Πολλοί το κάνουν χωρίς συγκεκριμένο λόγο. Απλώς αντιγράφουν κάτι που είδαν...

Διαλέξτε ότι θέλετε από τα παραπάνω, ότι σας φαίνεται πιο λογικό, ή όπως ξαναείπα δώστε τη δική σας εξήγηση… και κρεμάστε τα δικά σας παπούτσια αν θέλετε να δηλώσετε κάτι.
Κι άμα καταφέρετε να πετάξετε τόσο ψηλά ένα ζευγάρι παπούτσια δεμένα μεταξύ τους από τα κορδόνια και μάλιστα να κρεμαστούν από το καλώδιο... πείτε και σε μένα... 🤣