ΑΛΟΥΛΑ: Μέρος στη Χονολουλού, ή μήπως το χωριό των Φλίνστοουνς στην Ελλάδα;

Το όνομα θυμίζει περιοχή της Χονολουλού, είναι όμως λιμάνι της Σομαλίας. Αλλά δεν πρόκειται ούτε για το ένα ούτε για το άλλο. 


Τον έλεγαν Αλούλα και ήταν εργολάβος. Εργολάβος των λατομείων Πεντέλης, της Βόρειας Πλευράς της Πεντέλης προς τον Διόνυσο. Ήταν εργολάβος εκεί έως το 1940 που σταμάτησε για πρώτη φορά λόγω πολέμου η λειτουργία των εκεί λατομείων (οριστικά η λειτουργία σταμάτησε το 1986). Υπάρχει και η εκδοχή πως ήταν απλά εργάτης από τη Μακεδονία και τον έλεγαν Αλουλά.
Από τον εργολάβο αυτόν πήρε το όνομα η περιοχή. Και αν πάτε εκεί σήμερα, αυτό που θα δείτε δεν είναι το χωριό των Φλίνστοουνς, ούτε το χωριό των νάνων.

Είναι το Ανοιχτό Μουσείο Λατομικής Τέχνης. Ένας πρότυπο χώρος αρχιτεκτονικής λατομικού τοπίου και παράλληλα αναψυχής και πολιτισμού.

Το 1994 η εταιρεία "Λατομεία Διονύσου Πεντέλης" αποφάσισε να αποκαταστήσει το χώρο και να μετατρέψει το παλιό λατομείο, στη θέση Αλούλα, σε χώρο αναψυχής και παράλληλα ανάδειξης της ντόπιας λατομικής τέχνης. Η γλύπτρια τοπίου Νέλλα Γκόλαντα, η αρχιτέκτων Ασπασία Κουζούπη ο Δασολόγος Αποστολίδης Ηλίας και κυρίως ένα συνεργείο Παριανών λατόμων αποτελούμενων από τους: Γεμελιάρη Νίκο, Λουκή Μανώλη, Αρκουλή Θωμά, Πανώριο Αντώνη, και Κρητικό Γιώργο ήταν αυτοί που υλοποίησαν αυτό το δύσκολο έργο.
Ίσως να σας φανεί λίγο αλλόκοτο αυτό που θα δείτε, αλλά αξίζει τον κόπο.