Το ταπεινό αλλά πανέξυπνο σπουργίτι

Μάλλον πρόκειται για τον πιο πετυχημένο συγκάτοικό μας στις πόλεις, αφού εκμεταλλεύεται άριστα τόσο τις κατασκευές μας για την αναπαραγωγή του, όσο και τα απορρίμματά μας για τη διατροφή του.
Όλοι έχετε δει, δεν το συζητώ...
Γνωρίζετε όμως πως υπάρχουν 5 είδη στη χώρα μας; 

Σπιτοσπουργίτης




Είναι το πιο διαδεδομένο είδος στη χώρα μας. Είναι αυτός που συναντάμε περισσότερο απ' όλα. Είναι αυτός που κυκλοφορεί δίπλα μας, είναι αυτός που ανεβαίνει στι διπλανή καρέκλα και τρώει μαζί μας το ψωμί από το τραπέζι. 

Δενδροσπουργίτης. 
Οι διαφορές με τον σπιτοσπουργίτη εντοπίζονται στη μαύρη ρίγα στα μάγουλα του αρσενικού. Τα θηλυκά είναι σχεδόν ίδια. Στη φωτογραφία παραπάνω, θηλυκό του είδους.

Χωραφοσπουργίτης. Κι εδώ οι διαφορές με τον σπιτοσπουργίτη εντοπίζονται στα αρσενικά, στο πιο έντονο και λαμπερό καφέ του κεφαλιού. 

Πετροσπουργίτης. Δύσκολα θα το δείτε. Αν είστε τυχεροί, μπορεί να τον πετύχετε σε κάνα λατομείο. Αυτός δεν έχει μαύρα και κόκκινα στο κεφάλι, αλλά έχει μια κίτρινη βούλα στον λαιμό. Αυτόν, τον λες και ανθρωποφοβικό. Δεν έχει κι άδικο το πουλάκι με τόσα και τόσα που κάνουμε στη φύση και τα ζώα...

Χιονόστρουθος. Αυτόν θα τον δείτε σε υψόμετρο πάνω από 1800 μέτρα, άρα το 99,9% εξ' ημών δεν θα τον δούμε. 

Υπάρχουν δύο ακόμη είδη, ο Μεσανατολικός που σύμφωνα με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, υπάρχει μία και μόνη καταγραφή του στη χώρα μας, στη Ρόδο το 1972 και ο Λοφιοσπουργίτης για τον οποίο δεν υπάρχει καταγραφή στη χώρα μας.