Το πνεύμα του γεφυριού το κρατάει όρθιο...

Η ιδέα και μόνο πως υπάρχει ένα γεφύρι, παλιό γεφύρι, πέτρινο μονότοξο, που το χειμώνα βυθίζεται κάτω από τα νερά του ποταμού (Αγραφιώτης) και το καλοκαίρι όταν τα νερά του ποταμού υποχωρούν, εμφανίζεται, με είχε ενθουσιάσει από καιρό.
Ήθελα οπωσδήποτε να το δω. Κάτι σαν τάμα...
Φανταστείτε λίγο. Ένα γεφύρι που δεν είναι φτιαγμένο από μπετόν, αλλά από πέτρα και για συνδετικό της πέτρας, χώμα, άχυρο, τρίχες ζώων και τσόφλια αυγού, να βυθίζεται μέσα στο νερό ολόκληρο το χειμώνα για καμιά 40αριά χρόνια, και παρ' όλα αυτά να αντέχει και το καλοκαίρι να ξαναβγαίνει σώο, ατόφιο... 
Δεν είναι μαγικό!!! 
Το πνεύμα του γεφυριού... λέει ο "ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ" πού έχει κάνει μια εξαιρετική ανάρτηση για το γεφύρι (η καλύτερη που βρήκα και σας προτρέπω να τη διαβάσετε ολόκληρη). 


Είναι το αρχαιότερο σωζόμενο γεφύρι της Ευρυτανίας! Χτίστηκε επί Τουρκοκρατίας το 1659 και γεφύρωνε τα χωριά της ανατολικής Ευρυτανίας με αυτά των Απεραντίων και του ορεινού Βάλτου Αιτωλοακαρνανίας. Θεμελιωτές του οι ξακουστοί Ηπειρώτες μαστόροι που έφτιαχναν αιώνια αριστουργήματα με άφταστη τέχνη και μεράκι. Έργα αθάνατα στο χρόνο, που ακόμη και σήμερα προκαλούν δέος και θαυμασμό. Ήταν η πάνσοφη λαϊκή αρχιτεκτονική, αυτή η θαυματοποιός δύναμη των αριστο-τεχνιτών εκείνης της εποχής, που ένιωθαν βαθιά μέσα τους ότι κάθε τι που περνούσε από τα ακάματα χέρια τους έπρεπε αντάμα με την αντοχή και τη χρησιμότητά του να αναδεικνύει και τη διαχρονική αρχοντιά της τέχνης!


Το μήκος του γεφυριού προσεγγίζει τα 54 μέτρα, το ύψος του αγγίζει τα 14,70 μέτρα, το πλάτος του τα 2,50 μέτρα., το δε άνοιγμα της καμάρας τα 20 μέτρα και το ύψος αυτής τα 13, 90 μέτρα (σύμφωνα με στοιχεία από τα "Γεφύρια της Ευρυτανίας"- μία έξοχη πολύτιμη εργασία του ερευνητή συμπατριώτη μας Ν. Αντωνόπουλου).


Το γεφύρι-φάντασμα!
Το Γεφύρι του Μανώλη ΔΕΝ χάθηκε για πάντα κάτω από τα γαλαζοπράσινα νερά της λίμνης όπως συνέβη με το συνομήλικο αδερφάκι του το γεφύρι της Τατάρνας το οποίο αποτελεί πλέον μία ανάμνηση. Τούτο εδώ επιμένει να εμφανίζεται αλλά και να... εξαφανίζεται, ανάλογα με τη στάθμη των νερών της λίμνης που το φιλοξενεί. Έτσι το γεφύρι το χειμώνα βυθίζεται εντελώς, προς το τέλος της άνοιξης/αρχές του θέρους συνήθως αναδύεται ένα μέρος του τόξου του, ενώ μέσα στο καλοκαίρι το καμαρώνουμε ολόκληρο! Ίσως κατ' αυτό τον αινιγματικό τρόπο, το... "γεφύρι-φάντασμα" να εκδηλώνει τη δική του ιδιότυπη διαμαρτυρία για την αδικία που υπέστη από το σύγχρονο άνθρωπο.
Φανταστείτε ότι όταν το Γεφύρι του Μανώλη έπαψε να υφίσταται και στη θέση του κατασκευάστηκε (το 1965) μία σύγχρονη τσιμεντένια γέφυρα, αυτή κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος αμέσως μετά τα εγκαίνιά της. Να ήταν άραγε άλλη μία εκδίκηση του... "πνεύματος του γεφυριού";;;!!!


Η πιο διαδεδομένη εκδοχή, αποδίδει το έργο στον εύπορο Μανώλη Χρυσιώτη (κάποιοι ισχυρίζονταν πως βρήκε χρυσό) ο οποίος ζούσε με τη γυναίκα του Παρασκευή στο χωριό Κουφάλα (σημερινή Δάφνη) Ευρυτανίας. Το ζευγάρι δεν απέκτησε παιδιά και έτσι αποφάσισε να δωρίσει στον τόπο τρία αθάνατα κοινωφελή έργα-"απογόνους" που θα ζούσαν αιώνια και θα τους μνημόνευε γι' αυτά ο κόσμος. Έναν "γιό" (που ήταν το Γεφύρι του Μανώλη) και δυο "κόρες" (που ήταν οι εκκλησιές της Αγ. Παρασκευής στη Χρύσω και στα Βραγγιανά των Αγράφων)! Κάλεσε λοιπόν ο Μανώλης τούς πιο ξακουστούς Ηπειρώτες τεχνίτες και διέθεσε μία ολάκερη περιουσία για να φτιαχτεί γιοφύρι άξιο και στεριό. Ξέχωρα από τους παράδες που ξοδεύτηκαν ώσπου να τελειώσει το σπουδαίο έργο, η παράδοση λέει ότι κατά τη διάρκεια της κατασκευής του οι απασχολούμενοι χτίστες κατανάλωσαν προς βρώσιν τουλάχιστον... χίλιες σιούτες (ακέρατες) γίδες! Από αυτό και μόνο μπορεί κάποιος να φανταστεί πόσο πολύ καιρό διήρκεσαν οι εργασίες!
Προσωπικά δεν έχω να συμπληρώσω κάτι, πέρα από το ότι έφαγα αρκετή ώρα φωτογραφίζοντάς το από όλες τις δυνατές γωνίες. 


Ελπίζω να το χαρείτε όσο και 'γω. Οι φωτογραφίες είναι τον Αύγουστο του 2020. Επόμενος στόχος να το φωτογραφίσω χειμώνα. 

Κλείνοντας να προσθέσω τη φωτογραφία φίλου που ανέβηκε στην κορφή του γεφυριού. Δυστυχώς η υψοφοβία μου δεν μου επιτρέπει τέτοια.. 
Δεν ξέρω αν είναι ασφαλές, δεν σας προτρέπω να το κάνετε.