Ε ναι λοιπόν, μιλάνε!!!

Ένα από τα πιο κοινά και πολυπληθέστερα πουλιά της οικογένειας των Στουρνιδών (Sturnidae) είναι το Ευρωπαϊκό Ψαρόνι. Στην Κύπρο είναι γνωστό με το όνομα Λαζούρι ενώ στην υπόλοιπη επικράτεια είναι γνωστό ως Μαυροπούλι, Χειμώνι, Στούρνος, Καραβέλι, Τσιρόνι κτλ.
Το γένος έχει 55 είδη εκ των οποίων στην Ελλάδα εκτός από το κλασικό ψαρόνι σε ακανόνιστες περιόδους εμφανίζεται το αγιοπούλι ή διαβολοπούλι και το μαυροψάρονο.


Τα ψαρόνια ζουν και αναπαράγονται σχεδόν όλο το χρόνο στην βόρεια και κεντρική Ευρώπη, στην νότια Αυστραλία και στην βόρεια και Κεντρική Αμερική. Το χειμώνα τα ψαρόνια ζουν στη νότια Ευρώπη και στην Ασία. Η Ευρώπη έχει μεταναστευτικά ψαρόνια λόγω των παγετών. Στην Ελλάδα έρχονται τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο και φεύγουν τον Μάρτιο και τον Απρίλιο (από τη βόρεια Ελλάδα κάποια δεν φεύγουν ποτέ). Αν και οι περισσότεροι τα έχουμε συνδέσει με το κρύο, το κρύο δεν τους αρέσει. Γι' αυτό και έρχονται στη χώρα μας αυτούς τους μήνες, που είναι ζεστότεροι από την Βόρεια Ευρώπη. Ένα άλλο χαρακτηριστικό που οι περισσότεροι έχετε παρατηρήσει, είναι πως προτιμούν να περνούν τη νύχτα τους στις πόλεις. Αυτό συμβαίνει λόγω της αυξημένης θερμοκρασίας που επικρατεί σε αυτές, σε σχέση με την ύπαιθρο. Αλίμονό σας αν αφήστε το αυτοκίνητο κάτω από το δέντρο που επέλεξαν και το οποίο συνήθως είναι το ίδιο για όλη την περίοδο. 

Παρά το ότι το όνομά τους παραπέμπει σε ψάρια, τα ψαρόνια είναι παμφάγα πουλιά με αρκετά μεγάλη ποικιλία τροφής. Στην τροφή τους περιλαμβάνονται διάφορα είδη σπόρων, εντόμων, σπονδυλωτών και ασπόνδυλων, αλλά και διάφορες καλλιέργειες, όπως και φρούτα. Το πιο κοινό φαγητό τους είναι οι σαρανταποδαρούσες, οι αράχνες, οι σκόροι, οι γεωσκώληκες, αλλά και διαφόροι σπόροι, μούρα, μήλα, αχλάδια, δαμάσκηνα, κεράσια και φυσικά αυτό που έχουμε δει οι περισσότεροι οι ελιές. Το ψαρόνι είναι επιδέξιος ανοιχτής με το ράμφος του, σαλιγκαριών και κοχυλιών.
Εσφαλμένως αναφέρεται πως τρώνε ψοφίμια. Δεν τρώνε ψοφίμια και οι οποίες μαρτυρίες λένε το αντίθετο, αναφέρονται στα σκουλήκια που δημιουργούνται από τη σάρκα του ψοφιμιού και όχι την ίδια τη σάρκα. Δεν ξέρω τι επικρατεί στους κυνηγητικούς κύκλους σήμερα, παλιότερα όμως οι γνώμες διίσταντο. Κάποιοι τα κυνηγούσαν θεωρώντας το κρέας τους εξαιρετικό μεζέ και κάποιοι άλλοι λόγω της φήμης περί ψοφιμιών δεν τα άγγιζαν. Κατά τη γνώμη μου (δεν είμαι ειδικός) καλό είναι να αποφεύγονται γιατί ενίοτε νοσούν με ασθένειες μεταδιδόμενες στον άνθρωπο (και όχι λόγω ψοφιμιών που είναι μούφα).


Τα ψαρόνια ζουν περίπου 15 χρόνια ως maximum (στην αιχμαλωσία ζουν περισσότερο). 
Λόγω των μεγάλων αριθμών τους τα ψαρόνια σε πολλές περιοχές αντιμετωπίζονται ως εισβολείς, οι οποίοι άλλες φορές έχουν θετικές και άλλες φορές αρνητικές συνέπειες, ασκώντας μεγάλη επίδραση τόσο στις συγκομιδές σπόρων και φρούτων, όσο και τους πληθυσμούς εντόμων και παρασίτων. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, όπου τα πουλιά αυτά δεν τρώνε παράσιτα, γίνονται τα ίδια παράσιτα.


Όσο και αν σας φανεί περίεργο, τα ψαρόνια είναι ωδικά και όχι μόνο. Μπορούν να μιμηθούν με μεγάλη επιτυχία αρκετούς ήχους. Όταν ζουν ελεύθερα οι ήχοι αυτοί είναι συνήθως φωνές άλλων πουλιών. Το σπουργίτι και την καρακάξα, τα μιμούνται με πολύ μεγάλη επιτυχία. 
Όταν ζουν στην αιχμαλωσία, μιμούνται αυτό που ακούν πολύ συχνά, ναι, την ανθρώπινη φωνή. Μιλάνε!!! 
Το είχα ακούσει, αλλά δεν το είχα δει ποτέ. Παρακάτω μπορείτε να δείτε video ψαρονιού που μιλάει (για την ακρίβεια μιμείται ήχους που άκουσε) που δημοσιοποίησε η κυρία Cherie Kunkel από την Καλιφόρνια.
Είναι εντυπωσιακό!!!


Και στην Ελλάδα! 
Δείτε αυτό το κανάλι στο TikTok: https://www.tiktok.com/@dack_paresa?_t=8kziLzoHXxQ&_r=1

Σημείωση:
Τα πουλιά δεν έχουν φωνητικές χορδές. Έχουν τη σύριγγα (Σύριγξ) μέσω της οποίας παράγονται οι  ήχοι. Βρίσκεται στη βάση της τραχείας, πριν τη διακλάδωσή της προς τους πνεύμονες και, όπως και με το λάρυγγα των θηλαστικών, ο ήχος παράγεται από τη δόνηση του αέρα που ρέει μέσα στη σύριγγα. Πρόκειται για μύες. Η σύριγξ επιτρέπει σε ορισμένα είδη πτηνών να παράγουν εξαιρετικά πολύπλοκα φωνήματα, ακόμα και να μιμούνται την ανθρώπινη ομιλία ή φυσικούς και τεχνητούς ήχους, ενώ σε ορισμένα ωδικά πτηνά, μπορεί να παραγάγει περισσότερους από έναν (1) ήχο κάθε χρονική στιγμή (πχ καναρίνια waterslagers malinois). 

Πηγές:
Ανατομία και φυσιολογία πτηνών