Ο αρχηγός είναι πάντα θηλυκό...

Μπροστά πάει ο αρχηγός που όπως εύκολα μπορεί να καταλάβει κανείς και όπως σε όλα τα ήδη, είναι θηλυκό. Για την ακρίβεια αφού οδηγήσει όλες τις υπόλοιπες μέσα σε κατάλληλο σημείο στο χώμα, σε μαλακό χώμα, μετά από 6 περίπου μήνες θα γίνει μια θηλύκια πεταλούδα. Στη φάση αυτή δεν έχει φύλο. Βέβαια από τη σειρά με τις κάμπιες δεν βγαίνει μόνο ένα θηλυκό αλλά αρκετά. Το πρώτο όμως είναι πάντα θηλυκό.


Αυτή η θηλυκιά πεταλούδα, έξι μήνες μετά από την στιγμή που θα μπει στο χώμα, θ' αφήσει από 100 έως 300 αυγά σε πευκοβελόνες. Από τ' αυγά αυτά θα βγουν οι προνύμφες, οι οποίες συγκεντρώνονται στις άκρες των κλαδιών δημιουργώντας αποικίες περιβαλλόμενες από "κουκούλι". Είναι το άσπρο κουκούλι που βλέπουμε πάνω στα πεύκα.
Αφού μεγαλώσουν λίγο οι προνύμφες, βγαίνουν από το "κουκούλι" και τότε είναι που έχουν μεγάλες ανάγκες τροφής. Από την πείνα τους μπορεί να "εξαφανίσουν" όλες τις πευκοβελόνες και να ξεράνουν το πεύκο. 
Όλο αυτό γίνεται τους κρύους μήνες. Τους ζεστούς μήνες τους περνούν μέσα στο χώμα. 
Και ο κύκλος της ζωής συνεχίζεται από την αρχή. Οι ενήλικες κάμπιες πια από τέλη Φεβρουαρίου έως τον Απρίλιο θα πέσουν στο χώμα και ούτω καθεξής...



Πρόκειται για την πιτυοκάμπη των πεύκων, που είναι ικανή να καταστρέψει ακόμη και ολόκληρο πευκοδάσος.
Οι ψεκασμοί για την εξόντωσή της είναι ιδιαιτέρως συχνοί, κυρίως σε αστικά περιβάλλοντα. Μη νομίζετε όμως πως εμείς οι άνθρωποι νοιαζόμαστε να σώσουμε τα πεύκα. Για πάρτη μας νοιαζόμαστε και προσπάθούμε να μειώσουμε τους πληθυσμούς επειδή οι ενήλικες κάμπιες της πιτυοκάμπης (είπαμε... από Φεβρουάριο έως Απρίλιο) είναι υπεύθυνες για αλλεργίες του δέρματος (λέγεται και κνηθοκάμπη), αλλά και αναπνευστικά προβλήματα. 

Iδιαίτερα επικίνδυνες είναι για τον σκύλο μας. Η επαφή του σκύλου (από περιέργεια στη βόλτα του) μαζί τους μπορεί να αποβεί επώδυνη. Η κάμπια απελευθερώνει μια ουσία μέσω της τρίχας της, που ενεργοποιεί αλλεργική αντίδραση στα σκυλιά, ενίοτε δε, και στον άνθρωπο.
Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι ιδιαίτερα άσχημο για τον πιστό μας φίλο. Γλώσσες ή τμήματα γλώσσας, τμήματα μουσούδας, έχουν χαθεί από τέτοια επαφή και καλύτερα να μη σκεφτούμε την περίπτωση της κατάποσης. Προσοχή λοιπόν και αν έρθει ο σκύλος μας σε επαφή με κάμπιες, τρέχουμε αμέσως στον κτηνίατρο.