Σαλαμάνδρα

Αν και μοιάζει με σαύρα, δεν έχει καμία σχέση με τα ερπετά. Ανήκει στα αμφίβια (ουροδελή αμφίβια - είναι αυτά που διατηρούν την ουρά τους σε όλη τους τη ζωή και όχι μόνο στο στάδιο του γυρίνου).


Με μαύρο χρώμα, και κίτρινες ή πορτοκαλί κηλίδες ή ραβδώσεις στη ράχη προειδοποιεί τους θηρευτές της ότι έχει δηλητήριο το οποίο προκαλεί πρόβλημα σε όποιον το καταπιεί ή αν έρθει σε επαφή με τα μάτια. Η κοιλιά έχει λιγότερα στίγματα ή είναι τελείως μονόχρωμη.

Το μέγεθός της φτάνει τα 20-25 εκατοστά. Ζει συνήθως σε δάση πλατύφυλλων, αλλά και αλλού φτάνει να υπάρχει αυξημένη υγρασία.

Λέγεται και "Σαλαμάνδρα της φωτιάς". Όταν ο κόσμος έκοβε ξύλα για τη φωτιά, πολλές φορές η σαλαμάνδρα που κρυβόταν μέσα σε αυτά, δεν προλάβαινε να φύγει, και όταν τα ξύλα έπεφταν στη φωτιά, η σαλαμάνδρα έβγαινε και προσπαθούσε να φύγει.

Η σαλαμάνδρα προστατεύεται σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία και περιλαμβάνεται στο Παράρτημα ΙΙΙ της Σύμβασης της Βέρνης.
 
Είναι νυχτόβιο, αλλά μπορούμε να το δούμε και μέρα εάν βρέχει. Μια τέτοια μέρα την είδα και 'γω. Και μάλιστα είδα δύο την ίδια μέρα, μέσα Μαρτίου.