Λεβίδη's graffitis

Οι συχνές φωτοβόλτες μου με έφεραν ένα σούρουπο στον Λόφο Λεβίδη, στην Παλλήνη.
Έκτοτε έχω πάει πάμπολλες φορές και κάθε φορά ένα καινούργιο graffiti θα με εντυπωσιάσει και θα το προσθέσω στην παρακάτω συλλογή...


Μια έκταση 80 περίπου στρεμμάτων, στο κέντρο της οποίας το 1935 χτίζεται πύργος από τον αρχιτέκτονα Κων/νο Σακελλάριο. Το 1936 η έκταση παραχωρήθηκε στον Δημήτριο Λεβίδη, ο οποίος κτίζει βίλα 70 δωματίων και εγκαθίσταται σε αυτήν μαζί με την οικογένειά του. Ο Δημήτριος Λεβίδης ήταν γόνος της παλιάς πολιτικής οικογένειας Λεβίδη.
- Πρωταθλητής Ελλάδος στην αντισφαίριση το 1911.
- Διδάκτορας στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.
- Αντισυνταγματάρχης του στρατού και
- Μέγας Αυλάρχης του Βασιλιά Παύλου
Ήταν παντρεμένος με την Τούλα Μπότση, αδελφή του Αργύρη Μπότση, με τον οποίο ήταν συνιδιοκτήτες των εφημερίδων Απογευματινή και Ακρόπολις
Πέθανε το 1964 (Δείτε εδώ ένα ενδιαφέρον video - περίπου στο 4ο λεπτό).

Η βίλα Λεβίδη ήταν ευρέως γνωστή τις δεκαετίες 50-60 για τις δεξιώσεις που γίνονταν σε αυτήν. Αργότερα έγινε ακόμα πιο γνωστή αφού ενοικιαζόταν ως στούντιο κινηματογράφου με αποτέλεσμα αρκετές γνωστές ταινίες να έχουν γυριστεί σε αυτήν (60-70). 
Σήμερα πρόκειται για ένα εγκαταλελειμμένο ακίνητο που έχει υποστεί τόσο τη φθορά του χρόνου, όσο και τους βανδαλισμούς των ανθρώπων. 


Όταν βρέθηκα για πρώτη φορά σε αυτήν, εκτός από το μύθο που περιβάλει τον χώρο με εντυπωσίασαν τα graffiti. Ναι, εμένα που σιχαίνομαι το γράψιμο πάνω σε τοίχους με εντυπωσίασαν τα graffitis της βίλας, για τα οποία μπορώ να πω πως μερικά είναι έργα τέχνης
Κάποια εξ' αυτών είναι τρισδιάστατα, εκτυλίσσονται δηλαδή πάνω σε δύο ή τρεις τοίχους και τα καταλαβαίνεις μόνο αν τα δεις συνολικά μαζί με την προοπτική τους. Αυτό δεν το έχω ξανασυναντήσει. 
Υπάρχουν και αυτά που θα σας σοκάρουν. Έχουν γυμνό. Αν προσβάλλεστε μην συνεχίσετε παρακάτω. 
Τέλος, επειδή από την πρώτη μου επίσκεψη μέχρι την τελευταία μεσολαβούν αρκετά χρόνια κάποια από τα graffitis δεν υπάρχουν πια. Έχουν καταστραφεί.

 















 















Παρακάτω δύο videos από το εσωτερικό της βίλας (2/2024)
Α' Long Version
Β' Short Version με Ελληνική μουσική