Κουνάβι video - πληροφορίες

Ίκτις στην Αρχαία Ελληνική, εξ' ού και η οικογένεια Ικτιδίδες / Μουστελίδες. Βίδρα, ασβός, νυφίτσα, βιζόν, φέρετ (για το φέρετ θα σας πω παρακάτω) είναι συγγενή είδη της ίδιας οικογένειας, διαφορετικού όμως γένους.
Στην Ελλάδα ζουν δύο είδη κουναβιών, το δενδροκούναβο και το πετροκούναβο.

Στο video μου είναι πετροκούναβο. Είχα διαπιστώσει από καιρό την παρουσία του τις νύχτες, αλλά δεν συμφωνούσε να παίξει σε video δωρεάν. Με μερικά σύκα συμφωνήσαμε.





Η ονομασία "κουνάβι" προέρχεται από τη Σλαβική λέξη kuna. Επίσης kuna ονομάζεται και το νόμισμα της Κροατίας, στο οποίο απεικονίζεται το κουνάβι. 

Αν και αρκετοί νομίζουν ότι είναι τρωκτικό, δεν είναι. Είναι κυρίως σαρκοφάγο που τρέφεται με ποντίκια, σκίουρους, λαγούς, σκουλήκια, αυγά πουλιών, νεοσσούς αγρίων πτηνών, βατράχους, ερπετά, αλλά δεν θα πει όχι σε βελανίδια, καρύδια, κάστανα, κεράσια, αχλάδια, σύκα, ως συμπλήρωμα.

Έχει υποστεί εντατικό κυνήγι είτε για τη γούνα του είτε για τις καταστροφικές μερικές φορές (επιθέσεις σε κουνέλια και κότες), διατροφικές του συνήθειες. Προστατεύεται από την σύμβαση της Βέρνης και από το KB- IUCN. Εάν δεν έχουμε κότες ή κουνέλια τότε μας είναι μόνο χρήσιμο και δεν έχουμε κανένα λόγο να το κυνηγήσουμε. Εάν έχουμε κότες και κουνέλια είναι προτιμότερο να τα προστατέψουμε καλύτερα, παρά να κυνηγήσουμε αυτό το πλάσμα.

Αντίθετα με τις φήμες ότι βρωμάει, δεν μυρίζει καθόλου. Ίσως εάν νιώσει κίνδυνο. Εαν κυκλοφορήσει στον κήπο σας κουνάβι, θα το διαπιστώσετε την επομένη από τα κόπρανα που θα βρείτε. Όχι δεν του αρέσει να λερώνει, δεν σας κάνει πλάκα. Με τα κόπρανά του σημαδεύει την περιοχή του.

Για λόγους που δεν μπορώ να εξηγήσω το κουνάβι θεωρείται υπεύθυνο για ζημιές σε καλώδια αυτοκινήτων που τα τρώει. Οι ζημιές αυτές στη Γερμανία το 2011 υπολογίστηκαν από τις αποζημιώσεις των ασφαλιστικών εταιρειών, σε 64 εκ. ευρώ. Με μια γρήγορη αναζήτηση θα δείτε και την πληθώρα των απωθητικών σπρέι που κυκλοφορούν. Προσωπικά στην αυλή μου έχω βρει δύο φορές κομμένο άτακτα (δαγκωνιά) το λάστιχο ποτίσματος και προσφάτως το καλώδιο της κεραίας της τηλεόρασης. Χαλάλι του, θα βρω τρόπο να τα προστατέψω χωρίς να το πειράξω.

Το φέρετ (ferret) που σας είπα παραπάνω είναι οικόσιτο της ίδια οικογένειας, όχι όμως του γένους που ανήκουν τα κουνάβια (Martes) αλλά του γένους που ανήκουν οι νυφίτσες (Mustela). Ναι καλά διαβάσατε οικόσιτο. Στην Αμερική είναι το τρίτο δημοφιλέστερο κατοικίδιο. Στην Ελλάδα υπάρχει το Greek Ferret Club (www.ferret.gr). Η νυφίτσα ως κατοικίδιο υπήρχε από την Αρχαιότητα στην Ελλάδα, γιατί ήταν δεινός κυνηγός ποντικιών. Αντικαταστάθηκε από την... γάτα όταν αυτή εισήχθη από την Αίγυπτο (εικάζεται λόγω μυρωδιάς).

www.ferret.gr
www.lifo.gr/articles/greece_articles/89026
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE%BF%CF%85%CE%BD%CE%AC%CE%B2%CE%B9
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9D%CF%85%CF%86%CE%AF%CF%84%CF%83%CE%B1
www.kynigi.org/articles/view/372/
https://en.wikipedia.org/wiki/Mustelidae