Σαλαμίνα, μια βδομάδα μετά...

Λίγο η περιέργειά μου, λίγο που ήθελα να φωτογραφίσω ένα συμβάν που δεν είχα ξαναδεί, λίγο κάτι σκόρπιες φωνές από την Σαλαμίνα που μόλις και μετά βίας ακούγονταν στα κανάλια και μίλαγαν για εγκατάλειψη, με έφεραν στη Σαλαμίνα. Ακριβώς μια βδομάδα μετά (δηλαδή το Σάββατο 16/9/2017) τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη» και τη διαρροή πετρελαίου.


Οι κάμερες στραμμένες στην Αττική, όπως κάθε φορά που κάτι συμβαίνει.

Σελήνια και Κυνοσούρα οι περιοχές που επισκέφθηκα, ξεκινώντας από την Ακτή Θεμιστοκλέους λίγο πιο Νότια από την εκκλησία του Αγίου Νικολάου. Κηλίδες στη θάλασσα και βράχια μαύρα. Και γκρίνια, αγανάκτηση, διαφωνίες. Την ώρα που πήγα έφτανε σκάφος που θα ρούφαγε από τη θάλασσα καθώς και άλλο με προστατευτικό δίχτυ. Λιγοστοί κάτοικοι που διαφωνούσαν μεταξύ τους κυρίως για το ποιος (απ’ τους ίδιους) έφερε τη βοήθεια. Μάλλον ήταν υποψήφιοι για το Δήμο... Με γκρίνια όλοι, άλλοι κατηγορούσαν το Δήμαρχο, άλλοι τον Τσίπρα… Α’ υπήρχε και μια κυρία που μέσα σε όλο αυτόν το χαμό έκανε μπάνιο…

Στη συνέχεια πήγα στο θεατράκι των Σεληνίων. Εκεί η κατάσταση ήταν άσχημη. Το πετρέλαιο ήταν παντού. Στη θάλασσα, στην παραλία, στα βράχια. Και εργάτες που πάλευαν χειρωνακτικά. Μηχάνημα δεν είδα. 

Τα ίδια και χειρότερα και στην παραλία λίγο πιο βόρεια που η google την ονομάζει Limniona Bay.


Μιλώντας με ντόπιους, μου είπαν πως τις πρώτες μέρες, το θέαμα που αντίκρισα στον Λιμνιώνα ήταν σε όλη την ακτή Θεμιστοκλέους και πως υπήρχαν και μηχανήματα και περισσότεροι εργάτες. Όταν όλο αυτό μεταφέρθηκε διάσπαρτο στην Αττική, έφυγαν οι πάντες. Μη έχοντας λόγο να μην τους πιστέψω το λογικό συμπέρασμα είναι πως όποιος έχει αναλάβει τον καθαρισμό προσπαθεί με τα ίδια χρήματα να καθαρίσει μεγαλύτερο μέτωπο. Έτσι πήρε δυνάμεις από τη Σαλαμίνα και τις έφερε στην Αττική που η πίεση είναι μεγαλύτερη. Η Σαλαμίνα έμεινε ως δευτερεύων μέτωπο.

Έτσι,
  • οι εργάτες που είδα θέλουν αρκετές μέρες - βδομάδες για να καθαρίσουν την ακτή,
  • το πετρέλαιο έχει ήδη αρχίσει να κάθεται και απ’ ότι ακούω αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα,
  • υπάρχει πάντα ο φόβος με αλλαγή αέρα να κινηθεί και αυτό για αλλού.
Ταχύτητα και χρήμα λοιπόν αδέρφια. Αλλιώς θα πάρει πολύ καιρό και με ανυπολόγιστες συνέπειες…