Το Θεογέφυρο, στο Λίθινο Ιωαννίνων

Το «Θεογέφυρο» βρίσκεται κοντά στο χωριό Λίθινο των Ιωαννίνων στην περιοχή της Ζίτσας. Πρόκειται για ένα σπάνιο γεωλογικό φαινόμενο κατά το οποίο ο ποταμός Καλαμάς που είναι ο μεγαλύτερος (115 χλμ) και ορμητικότερος ποταμός της Ηπείρου, «έτρωγε» ποιος ξέρει για πόσα χρόνια, με την ορμή του το βράχο που βρέθηκε στο διάβα του ανοίγοντας μια τεράστια τρύπα για να περάσει. Έτσι σχηματίστηκε το γεφύρι, μήκους περίπου 45 μέτρων, πλάτους περίπου 3 μέτρων, στα 10 περίπου μέτρα πιο ψηλά από τα νερά του ποταμού, το οποίο το χρησιμοποιούσαν μέχρι το 1800.

Σήμερα από πάνω του υπάρχει σιδερένια γέφυρα τύπου «Belley”, και προσωπικά δεν βρήκα τρόπο να διασχίσω το γεφύρι. Εκεί που θεωρητικά θα έπρεπε να διασχίζει κανείς το γεφύρι, υπάρχει κάτι σαν μονοπάτι από μπετόν, με μπετόβεργες να προεξέχουν και χωρίς τίποτα να σου δίνει την αίσθηση ότι είσαι πάνω σε γέφυρα.

Από κάτω όμως το γεφύρι είναι επισκέψιμο (δυστυχώς μόνο από τη μια πλευρά) μέσω μονοπατιού με σκαλοπάτια και κουπαστή που σε βγάζει στον ποταμό Καλαμά ακριβώς κάτω από το γεφύρι. Τα ορμητικά νερά του ποταμού, μαζί με το γεφύρι δεν γίνεται να μην εντυπωσιάζουν τον επισκέπτη. Δυστυχώς, αυτά τα ορμητικά νερά του Καλαμά δεν σε αφήνουν να προχωρήσεις. Φτάνεις στο σημείο κάτω από το γεφύρι και τέλος.

Πρόκειται για ένα θαύμα την φύσης, που όμως έχω την εντύπωση ότι το κακοποιήσαμε όσο μπορούσαμε. Παρ’ όλ’ αυτά αξίζει τον κόπο η επίσκεψη.
Σύμφωνα με την τοπική παράδοση, κάποια γυναίκα άφησε το νεογέννητο παιδί της και διέσχισε το ποτάμι, μέσω ξύλινης γέφυρας για να επισκεφτεί κοντινό μοναστήρι. Τότε, ξέσπασε καταιγίδα, ο ποταμός φούσκωσε και παρέσυρε την ξύλινη γέφυρα. Η γυναίκα παρακάλεσε τον Θεό να τη βοηθήσει να επιστρέψει εγκαίρως στο παιδί της για να το ταΐσει. Ξαφνικά, τα νερά υποχώρησαν και σχηματίστηκε γεφύρι, το οποίο ονομάστηκε από τους ντόπιους «γεφύρι του Θεού». Σύμφωνα με έναν άλλο θρύλο, ένας βράχος αποκολλήθηκε ύστερα από σεισμό και σφήνωσε στο πιο στενό σημείο της χαράδρας, με αποτέλεσμα να σχηματιστεί το πέτρινο γεφύρι.... (πηγή)
Έχω δει άλλο ένα τέτοιο γεφύρι, το Θεοποίητο στους Μυτιληνιούς της Σάμου, το οποίο βέβαια είναι πολύ μικρότερο όπως και ο ποταμός που περνάει από κάτω του, αλλά πιο προσεγμένο. Είναι αξιοσημείωτο πως και στα δύο, πρόγονοί μας από διαφορετικές περιοχές, χρησιμοποίησαν ως πρώτο συνθετικό της ονομασίας τους την ίδια λέξη. Θεός!!

Δυστυχώς το Θεογέφυρο δεν άντεξε. Στις 8 Φεβρουαρίου 2018 και μετά από έντονες βροχοπτώσεις αρκετών ημερών, τα νερά του Καλαμά το παρέσυραν.