Εκεί που πριν υπήρχαν νεβροί, σήμερα βρίσκεται μια μαγευτική λίμνη

Το τσιμεντένιο φράγμα που κατασκευάστηκε (ολοκλήρωση 1960) στη θέση Κακαβάκια και ανέκοψε τη ροή του ποταμού Ταυρωπού (ή Μέγδοβα) πλημμύρισε (με τη βοήθεια και των παραποτάμων) το οροπέδιο της Νεβρόπολης. 
Όχι, δεν είναι το οροπέδιο μια πόλης με νεύρα. Άλλωστε γράφεται με "β".
Είναι το οροπέδιο των νεβρών.
Νεβρός είναι το ελαφάκι. 
Η ιδέα ανήκει στον Νικόλαο Πλαστήρα, ο οποίος καταγόταν από την περιοχή (χωριό Νεράιδα). Η αρχική ιδέα ήταν για χωμάτινο φράγμα την περιοχή του Νεοχωρίου.
Η Τεχνητή Λίμνη που σχηματίστηκε αρχικώς λεγόταν λίμνη Ταυρωπού  και στη συνέχεια μετονομάστηκε σε Λίμνη Πλαστήρα.


Στη Βικιπαίδεια αναφέρεται πως η χρηματοδότηση της κατασκευής έγινε από χρήματα που χρωστούσε η Ιταλία στην Ελλάδα (πολεμικές επανορθώσεις) και την κατασκευή ανέλαβε γαλλική εταιρεία. Όσο και αν έψαξα αυτό δεν κατάφερα να το διασταυρώσω ή να το βρω και αλλού γραμμένο. Αντίθετα βρήκα πως οι Ιταλικές πολεμικές επανορθώσεις ήταν σημαντικές, η διαμάχη γύρω από αυτές έντονη και η μη δυνατότητα απορρόφησής τους οδήγησε τελικώς στο να εξαργυρωθούν με εισαγωγές Ιταλικών προϊόντων με σημαντικότερο εισαγωγικό είδος το τυρί "πεκορίνο". Δηλαδή αυτοί εφαρμόζοντας διεθνής συνθήκες πλήρωναν πολεμικές αποζημιώσεις και μεις τις κάναμε τυρί. Άσχετο βέβαια αυτό, αλλά το γράφω επειδή είναι τόσο Ελληνικό, τόσο ΕΜΕΙΣ. 

Πριν την κατασκευή της λίμνης, υπήρχε στο οροπέδιο το λεγόμενο αεροδρόμιο Νεράιδας, που δημιουργήθηκε κατά την κατοχή από τους Άγγλους, όπου και προσγειώθηκε στην κατεχόμενη Ελλάδα το πρώτο συμμαχικό αεροπλάνο (Αύγουστος 1943).

Κατά τη διάρκεια της κατασκευής, προς τα τέλη της, στις 5/12/1959 και πριν ολοκληρωθεί το νέο οδικό δίκτυο, συνέβη τραγικό ατύχημα με θύματα 20 εργάτες του φράγματος, όταν προκειμένου να πάνε στα σπίτια τους, η βάρκα που χρησιμοποίησαν ανετράπη από την κακοκαιρία και πνίγηκαν. Υπάρχει και σχετικό μνημείο.

Το νερό της χρησιμοποιείται για ύδρευση της Καρδίτσας, για άρδευση του κάμπου και για ηλεκτροπαραγωγή, καθώς εκεί κοντά, στο χωριό Μητρόπολη, βρίσκεται και υδροηλεκτρικό εργοστάσιο το οποίο τέθηκε σε λειτουργία στις 10 Οκτωβρίου του 1962. Τα τελευταία χρόνια η λίμνη έχει αξιοποιηθεί και τουριστικά, με αρκετές δραστηριότητες πάνω και γύρω από τη λίμνη.
Οι κάτοικοι εκμεταλλεύτηκαν πλήρως τα προγράμματα LEADER και μπράβο τους.