Ο παλιός Ασκληπιός στο Πλατύστομο Φθιώτιδας

Έστριψα προς το Πλατύστομο πηγαίνοντας προς Καρπενήσι, από περιέργεια να δώ σε τι κατάσταση είναι τα Λουτρά του Πλατυστόμου.


Τα λουτρά αυτά προσέφεραν πολλά στο χωρίο και στην ευρύτερη περιοχή σε προηγούμενες δεκαετίες, αφού δεν ήταν λίγοι αυτοί που άμεσα ή έμμεσα απέκτησαν εισόδημα λόγω των Λουτρών.

Οι 10 φωτογραφίες είναι από τον παλιό Ασκληπιό που σήμερα στέκει ακόμα εκεί, ερημωμένος, με έντονα τα σημάδια της εγκατάλειψης. Η οργιώδης βλάστηση που τον περικλείει δείχνει να έχει τη διάθεση να τον «καταπιεί».

Τα λουτρά Πλατυστόμου βρίσκονται σε απόσταση 35 χλμ. από τη Λαμία και 5 χλμ. από την Μακρακώμη, στους πρόποδες του βουνού Όρθρυς και σε υψόμετρο 420 μ. Πιστεύεται πως οι πηγές ήταν γνωστές στους αρχαίους Αινιάνες, σίγουρα όμως τις χρησιμοποίησαν οι Ρωμαίοι. Όταν το 1929 ξεκίνησαν εργασίες για το χτίσιμο της λουτρόπολης, βρέθηκαν ερείπια αρχαίων λουτρικών εγκαταστάσεων, λουτρικά αγγεία και νομίσματα. Κατά τους νεότερους χρόνους γινόταν ευρεία χρήση των νερών αυτών λόγω των θεραπευτικών ιδιοτήτων τους.

Τα έργα αξιοποίησης των δύο θερμομεταλλικών πηγών άρχισαν κυρίως το 1929. Τότε διαμορφώθηκε και δεντροφυτεύτηκε η περιοχή και χτίστηκε Υδροθεραπευτήριο και Ποσιθεραπευτήριο. Ο Ασκληπιός λειτούργησε το 1933 με 38 λουτήρες. Το 1991 πέρασε στην ιδιοκτησία του ΕΟΤ και και έπαψε τη λειτουργία του αν δεν κάνω λάθος προς τα τέλη της δεκαετίας του 90. Για το σήμερα googlάρετε τη λέξη «πλατύστομο».

Υπάρχουν δύο θερμομεταλλικές πηγές, η «ΙΑΣΩ» και ή «ΥΓΕΙΑ», η καθεμία με διαφορετικής σύστασης και χρήσης νερό. Η πρώτη είναι υδροθειούχος ψυχρή πηγή με φυσική θερμοκρασία πόσιμου νερού 25°C. Η δεύτερη είναι αλκαλική θερμή πηγή με φυσική θερμοκρασία νερού 33,5°C.