Δασομυωξός (Glis glis) - Φωτογραφίες, video

Ο Δασομυωξός ζει στα ορεινά της χώρας μας, σε μέρη που υπάρχουν δρυοδάση και μάλιστα προτιμά να ζει κοντά σε χωριά γιατί εκεί εκτός από βελανίδια βρίσκει και άλλου είδους τροφή όπως καρύδια, κάστανα, αμύγδαλα, φουντούκια κλπ.

Συχνά βρίσκει καταφύγιο μέσα στα σπίτια, κυρίως στις στέγες, όπου αρκετές φορές ξεχειμωνιάζει (πέφτει σε χειμερία νάρκη).


Είναι σαν ποντίκι, έχει όμως φουντωτή ουρά. Κάτι μεταξύ ποντικιού και σκίουρου. Νυχτόβιο. Τις νύχτες του καλοκαιριού θα τον ακούσετε να "σκούζει" πάνω στα δέντρα της ορεινής Ελλάδας.

Πρόκειται για ένα παρεξηγημένο ζώο, τρωκτικό μεν αλλά παρεξηγημένο. Να σας εξηγήσω τι εννοώ.

Οι κάτοικοι των ορεινών περιοχών το έχουν κατατάξει στα ποντίκια λόγω της εμφάνισής τους αλλά και της ζημιάς που κάνει σε καρύδια, κάστανα κλπ. Εξ’ ου και οι ονομασίες «κλαροπόντικο» και «δεντροπόντικο».

Οι Αθηναίοι αν τύχει και δουν, γιατί είναι δύσκολο να το δεις, λόγω της υπερβολής του ενθουσιασμού και της άγνοιας, μπερδεύονται από την φουντωτή ουρά και νομίζουν ότι είδαν σκίουρο.

Έτσι την πάτησα και ‘γω, ως γνήσιος Αθηναίος, όταν πριν από πολλά χρόνια σε ορεινό σπίτι υπό κατασκευή ένα βράδυ είδα δύο δασομυωξούς να κυκλοφορούν ανενόχλητοι. Σκίουροι, αναφώνησα, ξυπνώντας τις κόρες μου να τους δουν, παίρνοντας παράλληλα την αναλογική τότε μηχανή μου να τους φωτογραφίσω. Μάλιστα τα κορίτσια την επόμενη μέρα είχαν στηθεί περιμένοντας να ξαναδούν τα «σκιουράκια».

Τέτοιες ιστορίες με Αθηναίους σαν και μένα έχω ακούσει από τότε δεκάδες, και από διάφορα ορεινά χωριά της Ελλάδας.

Η επαφή μου με τους ντόπιους με προσγείωσε. «Ποντίκια είδες και μπερδεύτηκες». Είχα όμως τις φωτογραφίες με την φουντωτή ουρά. Άρχισα λοιπόν να το ψάχνω, και έτσι ανακάλυψα το δασομυωξό.

Τώρα σας τον παρουσιάζω και σε video.
Googlάροντας δεν βρήκα άλλο video. Αλλά μάλλον είναι απίθανο να είμαι ο πρώτος…
Δείτε το: