Δελφίνια στα Βοτσαλάκια της Σάμου

Ενάλια σπήλαια Παξών (Γράβες)

Μην κάνετε το λάθος να πάτε στους Παξούς και να μην πάτε στα ενάλια σπήλαια. Οι γράβες βρίσκονται στη δυτική πλευρά του νησιού, για την ακρίβεια η δυτική πλευρά των Παξών είναι γεμάτη σπήλαια διαμορφωμένα από τη θάλασσα, που προσφέρουν μια απίστευτη ομορφιά. Τα χρώματα της θάλασσας, τα χρώματα των πετρωμάτων, οι ακτίνες του ήλιου, όλα μαζί δημιουργούν εικόνες που δύσκολα μπορεί να ξεχάσει κανείς.

Προσωπικά πήγα με ένα από τα καραβάκια που κάνουν αυτή τη δουλειά για τους επισκέπτες. Ήθελα διακαώς να τα φωτογραφίσω, αλλά στην προσπάθειά μου να βρω μέσο που θα είμαι μόνος μου, απογοητεύτηκα από το κόστος του να με πάει ιδιωτικά κάποιος (μου ζήταγαν 250 ευρώ για κάνα δυό ώρες περίπου). Επίσης με ανησύχησε το γεγονός του πόσο εύκολα με προσέφεραν με πολύ χαμηλότερο κόστος, βαρκάκι για να πάω μόνος μου. Χωρίς κανείς να με ρωτήσει αν ξέρω από θάλασσα, αν ξέρω να κουμαντάρω έστω και βάρκα θα με άφηναν να βγω στο πέλαγος, έστω και γιαλό-γιαλό όπως μου έλεγαν. Όταν τελικά πήγα είδα αρκετά τέτοια βαρκάκια με άσχετους και απ' ότι μου είπε ο καπετάνιος μας τα ατυχήματα είναι συχνά.

Παρά το ότι τελικά πήγα μαζί με άλλους 20, το φωτογραφικό αποτέλεσμα με άφησε απόλυτα ικανοποιημένο. Βέβαια έχασα όλες, μα όλες τις βουτιές. Γιατί περίμενα ν' αδειάσει το σκάφος για να φωτογραφίσω. Είμαι σίγουρος ότι οι υπόλοιποι με κοίταγαν σαν ούφο, αφού το να χάνει κανείς τις βουτιές σ΄ αυτά τα τυρκουάζ πεντακάθαρα νερά, να χάνει τη δυνατότητα να περάσει υποθαλάσσια και εύκολα ανάμεσα από πολύχρωμους βράχους, προκειμένου να βγάλει φωτογραφίες, δεν είναι και ότι πιο φυσιολογικό.

Κάποια από τα σπήλαια έχουν ονόματα, κάποια άλλα ιστορία (σε ένα από αυτά άραζε το υποβρύχιο Παπανικολής κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου) αλλά αυτά μπορείτε να τα βρείτε σε πιο εξειδικευμένα site.

Προσωπικά θέλω να σας δείξω μόνο τις φωτογραφίες μου και μέσα από αυτές να σας προτρέψω να πάτε.