Στο Γάιο των Παξών

Δεν νομίζω ότι υπάρχει άνθρωπος που θα επισκεφθεί τον Γάιο (Γάης για τους ντόπιους) την Πρωτεύουσα των Παξών και να μην εντυπωσιαστεί.


Αυτό το γραφικό λιμανάκι έχει για κυματοθραύστη του ένα ολόκληρο νησί, το νησί του Αι Νικόλα. Έτσι ο Αι Νικόλας από τη μιά και ο Γάιος από την άλλη δίνουν στον επισκέπτη την εντύπωση ότι έχει μπροστά του Ελβετικά φιόρδ (πολύ πιο όμορφα πιστεύω).

Αυτό το θέαμα μπορεί να το δει ο επισκέπτης από ψηλά από ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο δρόμο προς το λιμάνι.

Ο Αι Νικόλας έχει δύο εκκλησίες. Τον Άγιο Νικόλαο και τον Άγιο Ιωάννη. Επίσκεψη στο νησί μπορεί να κάνει κανείς μετά από σχετική άδεια του Δήμου. Βέβαια αν καθίσει κανείς για λίγο στο Γάϊο θα δει πολλές βάρκες να πηγαινοέρχονται. Επιτρέψτε μου να έχω τις επιφυλάξεις μου για το αν όλοι αυτοί έχουν άδεια.

Το λιμανάκι του Γάιου το καλοκαίρι είναι γεμάτο από κότερα. Και όχι μόνο το λιμανάκι αλλά και πιο ανοιχτά στη θάλασσα. Βλέπετε οι Παξοί καθώς και όλα τα Ιόνια Νησιά προσφέρονται για βόλτες με σκάφη.

Εντυπωσιακά παραμένουν, παρά τις νεωτερίστικες παρεμβάσεις, τα κτίρια που έχουν πρόσοψη στο λιμάνι. Στο εσωτερικό του χωριού, στενά δρομάκια με μια αγορά που απευθύνεται περισσότερο στους καλοκαιρινούς επισκέπτες, αλλά και με μια μεγάλη πλατεία γεμάτη ταβέρνες.

Όπως όλο το νησί, έτσι και στο Γάϊο, οι στενοί δρόμοι στους οποίους επιτρέπεται η κυκλοφορία αυτοκινήτων, μπορεί να οδηγήσουν σε ταλαιπωρία.