Γραφικό λιμανάκι, σήμερα ίσως το πιο τουριστικό μέρος του νησιού. Από ‘δω το καλοκαίρι ξεκινούν πολλά μέσα τόσο για κοντινά νησιά και παραλίες που δεν μπορεί ο επισκέπτης να πάει με δικό του μέσο, όσο και για το Κουσάντασι της Τουρκίας.
Όμορφο, προσεγμένο, προσφέρει στον επισκέπτη τα πάντα. Παραλίες σε απόσταση αναπνοής, διασκέδαση, καλό φαγητό. Ψαράδες που βγάζουν τα ψάρια τους, και που μπαλώνουν τα δίχτυα τους είναι συνηθισμένες εικόνες.
Παλαιότερα λεγόταν «Τηγάνι». Μετονομάστηκε σε Πυθαγόρειο προς τιμήν του Πυθαγόρα που καταγόταν από τη Σάμο.Όμορφο, προσεγμένο, προσφέρει στον επισκέπτη τα πάντα. Παραλίες σε απόσταση αναπνοής, διασκέδαση, καλό φαγητό. Ψαράδες που βγάζουν τα ψάρια τους, και που μπαλώνουν τα δίχτυα τους είναι συνηθισμένες εικόνες.
Στην άκρη του Πυθαγορείου υπάρχει το κάστρο του Λυκούργου Λογοθέτη (οχυρωματικό έργο) και ο Ναός της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος που χτίστηκε από το Λογοθέτη και τους άλλους οπλαρχηγούς του νησιού μετά τη νίκη στη ναυμαχίας της Μυκάλης (Αύγουστος 1824). Κάθε χρόνο στις 6 Αυγούστου (του Σωτήρος) το Πυθαγόρειο γιορτάζει με ιδιαίτερο τρόπο, παρουσιάζοντας αναπαράσταση της ναυμαχίας μέσα στο λιμάνι.
Στο Πυθαγόρειο υπάρχει επίσης και η είσοδος του Ευπαλίνιου Ορύγματος. Πρόκειται για το υδραγωγείο της αρχαίας πόλης της Σάμου. Εντυπωσιακός είναι ο τρόπος κατασκευής του, αφού δύο συνεργεία, ένα από την πλευρά των Μυτιληνιών και ένα από την πλευρά του Πυθαγορείου, ξεκίνησαν να τρυπάνε το βουνό, για να συναντηθούν με απόλυτη ακρίβεια και υπό την καθοδήγηση του Ευπαλίνου, στο κέντρο ενώνοντας τις δύο σήραγγες.
Λίγο πιο έξω από την καρδιά της πόλης και δίπλα στο αεροδρόμιο βρίσκεται η λίμνη Γλυφάδα. Ο εγκαταλελειμμένος μύλος με τις σκιές, τις αντανακλάσεις και τα χρώματα που παίρνει από τον ήλιο, αποτέλεσε για μένα σημείο έλξης για φωτογραφίες.