Βουρλιώτες - Παναγία Βροντιανή (Σάμος)

Από τα Βουρλά της Μικράς Ασίας (δίπλα στη Σμύρνη - πατρίδα του Σεφέρη) στους Βουρλιώτες του όρους Άμπελος της Σάμου. Ορεινό χωρίο που διατηρεί ακόμη την αρχιτεκτονική του, αν και σε κάποια σημεία το παλιό ανακατεύεται με το νέο και μπερδεύεται το σύμπαν.


Το χωριό βρίσκεται πάνω στο δρόμο που οδηγεί στην Παναγία τη Βροντιανή ή Μονή Βροντά επί το επισημότερον. Η μονή χτίστηκε το 1566 από δύο μοναχούς πάνω ή κοντά σε ερείπια παλαιότερου ναού της Παναγίας.

Λέγεται ότι ονομάστηκε Βροντιανή, γιατί φυσάει δυνατός άνεμος (σιρόκος), που συνοδεύεται με βροντές, ή γιατί την ημέρα της γιορτής της (8 Σεπτεμβρίου) αρχίζουν συνήθως οι πρώτες βροχές με βροντές και αστραπές. Διάβασα ότι λέγεται και «Κοκκαριανή», αλλά προσωπικά δεν το έχω ξανακούσει. Η γιαγιά μου την έλεγε Βροντιανή.

Αν και η Μονή καταστράφηκε ολοσχερώς στην μεγάλη φωτιά του 1999 εξακολουθεί να στέκεται επιβλητική πάνω στο βουνό προστατεύοντας κατά κάποιο τρόπο όλο το νησί. Σήμερα οι τρεις μοναχοί αγωνίζονται ακόμη για την πλήρη αποκατάσταση των ζημιών της φωτιάς.

Παρά το γεγονός ότι πινακίδες απαγορεύουν την φωτογράφηση στον εσωτερικό περίβολο, είχα την χαρά να μου επιτραπεί. Μου εξήγησαν ότι οι τουρίστες δεν είναι καθόλου διακριτικοί και θέλουν φωτογραφίες με τα πρόσωπα των μοναχών για το facebook, γι’ αυτό και απαγόρευσαν την φωτογράφηση. Προσπάθησα λοιπόν και ‘γω να είμαι πολύ διακριτικός.

Αν βρεθείτε στη Σάμο, αξίζει να αφιερώσετε μια ημέρα να επισκεφθείτε τη Μονή.