Παν' Βαθύ - Σάμος

Αν και πολεοδομικά αποτελεί προέκταση της πρωτεύουσας προς τα ορεινά, το Παν’ Βαθύ είναι ένα ξεχωριστό χωριό με το δικό του χαρακτήρα τη δική του αρχιτεκτονική. Ενώ στα χαρτιά δεν έγινε ποτέ παραδοσιακός οικισμός (συνέλευση των κατοίκων αποφάσισε να πει όχι) στην πραγματικότητα είναι και μάλιστα ξεχωριστός γιατί έχει ζωή και κατοίκους με ξεχωριστή κοινωνική συνείδηση απ’ αυτή της πρωτεύουσας του νησιού που είναι στα πόδια τους.

Πλακόστρωτο στο σύνολό του, με στενά σοκάκια και σπίτια χαρακτηριστικής νησιώτικης αρχιτεκτονικής.


Στην κορφή του σχεδόν, δεσπόζει ο Αγιαννάκης, μνημείο εξαιρετικής ομορφιάς, το οποίο όμως έχει αφεθεί στην τύχη της εγκατάλειψης από τους ιθύνοντες (Δήμος - Εκκλησία). Είχα την τύχη να μπω μέσα και είδα με τα μάτια μου τοίχους να καταρρέουν, ψηφιδωτά σκεπασμένα, υγρασία κλπ. Κρίμα… Ψηφιδωτά μπορεί βέβαια να δει κανείς και σε άλλες εκκλησίες στο Παν’ Βαθύ.








Στο Παν’ Βαθύ ξεκίνησε η επανάσταση του 1821 στη Σάμο (18 Απριλίου 1821) από τον Καπετάν Λαχανά. Διασώζεται, δεν ξέρω για πόσο ακόμη, το σπίτι του, ιδιοκτησίας ιδιώτη σήμερα, στο οποίο εκτός από τη σιδερένια πόρτα μπορεί να δει κανείς το «φονιά» (πέτρινος αγωγός ακριβώς πάνω από την πόρτα εισόδου, απ’ όπου έριχναν καυτό λάδι στους εχθρούς που προσπαθούσαν να μπουν μέσα). «Φονιά» είδα και σε άλλα μέρη της Σάμου.




Ευχαριστώ πολύ τον Περικλή Γαλιώτη (τ.Πρόεδρο της Κοινότητας) και τον Κώστα Βαλλή (Πρόεδρο Συλλόγου) για την περιήγηση και τις πληροφορίες (παιδιά φροντίστε να φύγουν τα καλώδια από τον ουρανό σας… πολλά καλώδια).