Καταρράκτης Αμπέλου - Σάμος

Η Άμπελος (ή Νενέδες για λίγους ντόπιους) είναι ένα μικρό ορεινό χωρίο στη βόρεια πλευρά του νησιού με μαγευτική θέα προς το Αιγαίο.

Λίγο πριν το χωριό, αμέσως μετά τα πρώτα σπίτια, ξεκινάει μονοπάτι που οδηγεί στον καταρράκτη της Αμπέλου, ίσως από τους σημαντικότερους, αν όχι ο μοναδικός λόγος να επισκεφθεί κανείς το χωριό.


Η απόφαση επίσκεψης στον καταρράκτη - την οποία σας συνιστώ - θα πρέπει να σας βρει προετοιμασμένους για μισή ώρα off-road περπάτημα σε μονοπάτι.

Το μονοπάτι κατηφορίζει και ανηφορίζει και στις δύο κατευθύνσεις, αλλά περισσότερη ανηφόρα είναι στο γυρισμό. Σε κάποια σημεία είναι δύσβατο και γλιστερό. Προσωπικά κουβαλώντας δύο φωτογραφικές, γλίστρησα και θα μπορούσα να είχα σπάσει από πόδι μέχρι μέση. Σε ολόκληρη τη διαδρομή ο ήλιος δεν καταφέρνει να φωτίσει το μονοπάτι λόγω της πυκνής βλάστησης. Δεν συνιστώ να πάτε με μικρά παιδιά ή με τακούνια.

Στη διαδρομή υπάρχουν πινακίδες που δείχνουν προς μικρό και μεγάλο καταρράκτη (δεν πήγα στο μικρό). Λίγο πριν τον καταρράκτη υπάρχει σπηλιά στην οποία μπαίνεις αν σκύψεις, ή οποία δεν γνωρίζω τι είναι και δεν βρήκα και πουθενά κάτι να με βοηθήσει. 

Οι φωτογραφίες από τον καταρράκτη είναι στην ουσία τρία πλάνα με διάφορες παραλλαγές επεξεργασίας. Βλέπετε, είχα ραντεβού με μια γίδα βραστή και δεν ήθελα να περιμένει…

Τέλος πολύ θα ήθελα να ξέρω ποιος άρρωστος πήγε και χάραξε ασυναρτησίες στην πλάτη του καταρράκτη.