Παλαιοχριστιανική Βασιλική Σπάτων

Βρέθηκε από λαθρανασκαφή και ακολούθησε η κανονική ανασκαφή κάπου στη δεκαετία του 60 η οποία διήρκεσε 2 χρόνια.
Οι Χριστιανοί ξεκινούν να αποκτούν χώρους λατρείας με το διάταγμα των Μεδιολάνων το 313 μΧ. Μέχρι τότε ήταν στις κατακόμβες. Τότε λοιπόν στην αρχή της δημόσιας λατρείας και προκειμένου να έχει τον χαρακτήρα του δημόσιου και του επίσημου, υιοθετούν προσαρμόζοντας στη λατρεία, τον τύπο της Ρωμαϊκής Βασιλικής που χρησιμοποιούσαν οι Ρωμαίοι για τα Δημόσια κτήριά τους. Μεγάλα ορθογώνια κτήρια με τρία ή πέντε κλίτη, όπου το κεντρικό κλίτος είναι μεγαλύτερο και ψηλότερο και χωρίζεται με κίονες από τα πλευρικά.
Η παλαιοχριστιανική των Σπάτων διαθέτει στην ανατολική πλευρά την αψίδα που ήταν το Ιερό και στη δυτική πλευρά Νάρθηκα και Εξωνάρθηκα. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους είναι της πρώιμης περιόδου δηλαδή τέλη 5ου με αρχές 6ου μ.Χ. αιώνα, επειδή δεν έχει Βαπτιστήριο.
Ο ρόλος του Νάρθηκα στα πρώτα αυτά χρόνια ήταν για τους κατηχούμενους. Αυτούς δηλαδή που δεν είχαν βαφτιστεί ακόμα. Ας μην ξεχνάμε πως τότε, οι δύο θρησκείες συνυπήρχαν. Mέχρι περίπου τον 10ο αιώνα όταν ο Ιερέας έλεγε «τας θύρας τας θύρας εν σοφία πρόσχωμεν» έμεναν μέσα στον Ναό μόνον οι βαφτισμένοι, ώστε να συνεχίσει η λειτουργία και να φτάσει στο μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας. Οι υπόλοιποι πήγαιναν στον Νάρθηκα και τον Εξωνάρθηκα αν υπήρχε.
@dimitrios_karras Παλαιοχριστιανική Βασιλική Σπάτων #fromabove #drone #dronevideo #history #oldchurch ♬ πρωτότυπος ήχος - Dimitris_Karras